Ten kurczak w aksamitnym sosie schodzi u mnie na pniu. Jego sekretem są trzy składniki

Ten kurczak w aksamitnym sosie schodzi u mnie na pniu. Jego sekretem są trzy składniki

Dodano: 
Kurczak w sosie
Kurczak w sosie Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Jeśli chcecie na szybko przygotować smaczny obiad, sięgnijcie po filet z kurczaka. Wystarczy dorzucić do niego trzy składniki, by powstał wspaniały sos. Dodaje on delikatnemu mięsu wyrazu i soczystości.

Lubię mieć w zapasach filet z kurczaka. To dlatego, że raz-dwa można zamienić go na różne potrawy, również te obiadowe. Dziś pokażę wam, jak zrobić smaczne mięso w aksamitnym, aromatycznym sosie. A to wszystko dosłownie w pół godziny. Zdążycie je więc przyrządzić nawet po powrocie z pracy.

Jak przygotować filet z kurczaka do duszenia?

Filet z kurczaka to delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Wystarczy mu pół godziny i nie można przesadzać z czasem, bo mięso zrobi się suche i niesmaczne.

Nim jednak zaczniecie dusić filet z kurczaka w sosie, powinniście wykonać dwie proste czynności. To przyprawienie mięsa i jego obsmażenie na patelni. Dzięki temu filet będzie smaczny i zachowa w środku dużo soków. Smażyć i dusić można pojedyncze filety z kurczaka w całości, a także krojone w plastry. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mniejsze kawałki wymagają krótszego smażenia i duszenia.

Jak zrobić filet z kurczaka duszony w aksamitnym sosie?

Zrumienienie fileta z kurczaka to pierwszy krok do przygotowania mięsa duszonego w sosie. By sos wyszedł aksamitny, zrumienione mięso podlewam słodką śmietanką i dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 15 minutach duszenia mięso jest gotowe. Wtedy doprawiam je do smaku, dodaję posiekany koperek i podgrzewam całość jeszcze 1-2 minuty.

Przepis: Kurczak w sosie koperkowym

Filet z piersi kurczaka duszony w sosie śmietanowym z dodatkiem czosnku i koperku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsaFilety z kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy pokrój na 3-4 kawałki. Oprósz je solą i pieprzem, krótko obsmaż ze wszystkich stron na patelni z olejem.
  2. Duszenie kurczakaObsmażone mięso podlej podgrzaną śmietanką. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu. Duś mięso ok. 15-20 minut, aż będzie miękkie. W połowie duszenia obróć kawałki na drugą stronę. Sos dopraw, dodaj posiekany koperek, całość podgrzewaj 1-2 minuty.

Jak podać filet z kurczaka duszony w aksamitnym sosie?

Filet z kurczaka duszony w aksamitnym sosie moim zdaniem najlepiej smakuje podany z ryżem lub grubszym makaronem. Można też podać go z kaszą jęczmienną. To danie obiadowe warto uzupełnić porcją surówki, np. z młodej marchewki, z młodej kapusty czy sałatą z dodatkiem warzyw, np. pomidorków koktajlowych, świeżego ogórka, cebuli, papryki.

Czytaj też:
To nie są zwykłe polędwiczki z kurczaka. Poznaj sekret ich obłędnej panierki
Czytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam trzy składniki. To wymarzony, lekki obiad na lato