Mój prosty sposób na delikatne kluski śląskie. Dodaję jedną łyżkę do ciepłych ziemniaków

Mój prosty sposób na delikatne kluski śląskie. Dodaję jedną łyżkę do ciepłych ziemniaków

Dodano: 
Kluski śląskie
Kluski śląskie Źródło: Shutterstock / JacZia
Kluski śląskie są smaczne i bardzo eleganckie. Wszyscy je lubią, a robi się je naprawdę prosto. O tej porze roku trudno jednak o ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Na szczęście mam sprawdzony sposób, na rozwiązanie tego problemu.

Podstawowym składnikiem klusek śląskich są ziemniaki. By kluski wyszły zwarte i delikatne, najlepiej użyć ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Niestety wczesne ziemniaki zawierają sporo wody. Co jednak zrobić, gdy mimo to mamy ochotę na kluski śląskie? Ja dodaję wtedy łyżkę popularnego produktu i kluski wychodzą smaczne i delikatne.

Jak przygotować ziemniaki na kluski śląskie?

Chociaż o tej porze roku nie ma wybitnie skrobiowych ziemniaków, to wystarczy wybrać popularną Irgę czy Irysa, by kluski śląskie się udały. Ziemniaki najpierw należy umyć, obrać, a potem ugotować. Większe można pokroić na kawałki, by szybciej się ugotowały. Gdy są już miękkie, należy je odcedzić, a potem odparować. Ten ostatni zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru wody. To bardzo istotne, bo dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwarta i da się z niej przygotować w miarę elastyczne ciasto. Osuszone ziemniaki trzeba jeszcze przepuścić przez praskę, a potem poczekać, aż wystygną.

Jak zrobić kluski śląskie z wczesnych ziemniaków?

Kluski śląskie robi się z trzech prostych składników. To ziemniaki, skrobia ziemniaczana i jajko. Ja dokładam jeszcze łyżkę popularnego składnika, jakim jest masło. Nie dodaję go jednak do ciasta, a do jeszcze ciepłych ziemniaków. Dzięki temu dobrze łączą się w czasie rozgniatania, tworząc po prostu gładką masę. Za jego sprawą łyżki masła kluski są smaczniejsze, ale też bardziej miękkie i delikatne. Pozostałe czynności wykonuję w tradycyjny sposób.

Przepis: Delikatne kluski śląskie

Kluski śląskie z dodatkiem masła

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • ok. szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, odparuj. Dodaj masło i rozdrobnij je tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie ciastaZ masy ziemniaczanej uformuj kopułę. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij i uzupełnij miejsce po niej skrobią ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki oraz jajko, szybko wyrób gładkie ciasto.
  3. Formowanie i gotowanieZ ciasta ziemniaczanego odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki. W każdej zrób trzonkiem noża wgłębienie. Kluski gotuj w osolonym wrzątku, licząc 2-3 minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię wody.

Jak podać kluski śląskie?

Kluski śląskie to bardzo elegancki i smaczny dodatek do dań obiadowych. Najlepiej pasują do mięs z sosem, np. gulaszu, mięs duszonych czy pieczonych i podanych z sosem. Dobrze też jednak będą smakować podane z sosem grzybowym czy polane tartą bułką zrumienioną na maśle.

Czytaj też:
Wystarczy szczypta, żeby kopytka nabrały wyjątkowego smaku. Prosty patent na pyszne kluski
Czytaj też:
Te włoskie kluski z boczkiem są gotowe w 20 minut. Znikają szybciej, niż zdążysz je podać