Podstawowym składnikiem klusek śląskich są ziemniaki. By kluski wyszły zwarte i delikatne, najlepiej użyć ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Niestety wczesne ziemniaki zawierają sporo wody. Co jednak zrobić, gdy mimo to mamy ochotę na kluski śląskie? Ja dodaję wtedy łyżkę popularnego produktu i kluski wychodzą smaczne i delikatne.
Jak przygotować ziemniaki na kluski śląskie?
Chociaż o tej porze roku nie ma wybitnie skrobiowych ziemniaków, to wystarczy wybrać popularną Irgę czy Irysa, by kluski śląskie się udały. Ziemniaki najpierw należy umyć, obrać, a potem ugotować. Większe można pokroić na kawałki, by szybciej się ugotowały. Gdy są już miękkie, należy je odcedzić, a potem odparować. Ten ostatni zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru wody. To bardzo istotne, bo dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwarta i da się z niej przygotować w miarę elastyczne ciasto. Osuszone ziemniaki trzeba jeszcze przepuścić przez praskę, a potem poczekać, aż wystygną.
Jak zrobić kluski śląskie z wczesnych ziemniaków?
Kluski śląskie robi się z trzech prostych składników. To ziemniaki, skrobia ziemniaczana i jajko. Ja dokładam jeszcze łyżkę popularnego składnika, jakim jest masło. Nie dodaję go jednak do ciasta, a do jeszcze ciepłych ziemniaków. Dzięki temu dobrze łączą się w czasie rozgniatania, tworząc po prostu gładką masę. Za jego sprawą łyżki masła kluski są smaczniejsze, ale też bardziej miękkie i delikatne. Pozostałe czynności wykonuję w tradycyjny sposób.
Przepis: Delikatne kluski śląskie
Kluski śląskie z dodatkiem masła
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- ok. szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, odparuj. Dodaj masło i rozdrobnij je tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie ciastaZ masy ziemniaczanej uformuj kopułę. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij i uzupełnij miejsce po niej skrobią ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki oraz jajko, szybko wyrób gładkie ciasto.
- Formowanie i gotowanieZ ciasta ziemniaczanego odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki. W każdej zrób trzonkiem noża wgłębienie. Kluski gotuj w osolonym wrzątku, licząc 2-3 minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię wody.
Jak podać kluski śląskie?
Kluski śląskie to bardzo elegancki i smaczny dodatek do dań obiadowych. Najlepiej pasują do mięs z sosem, np. gulaszu, mięs duszonych czy pieczonych i podanych z sosem. Dobrze też jednak będą smakować podane z sosem grzybowym czy polane tartą bułką zrumienioną na maśle.
Czytaj też:
Wystarczy szczypta, żeby kopytka nabrały wyjątkowego smaku. Prosty patent na pyszne kluskiCzytaj też:
Te włoskie kluski z boczkiem są gotowe w 20 minut. Znikają szybciej, niż zdążysz je podać