Nie potrzeba żadnego miksera, żeby je zrobić. Puszyste ciasto maślankowe z wiśniami

Nie potrzeba żadnego miksera, żeby je zrobić. Puszyste ciasto maślankowe z wiśniami

Dodano: 
Ciasto maślankowe z wiśniami
Ciasto maślankowe z wiśniami Źródło: Shutterstock / stockfoto
To ciasto zawsze wychodzi, a z przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Wystarczy wymieszać składniki widelcem: bez żadnego ubijania, ucierania czy zagniatania.

To jedno z najlepszych ciast na lato, jakie znam. Ciasto maślankowe z wiśniami jest doskonałe do kawy, na piknik, na wycieczkę, ale też na specjalne okazje. Smakuje każdemu i aż trudno uwierzyć, że robi się je tak łatwo. Śmiało mogę napisać, że to przepis, od którego można zacząć swoją przygodę z pieczeniem ciast.

Jak zrobić ciasto maślankowe bez miksera?

Cały sprzęt kuchenny, jaki potrzebujesz, aby zrobić to ciasto to dwie miski i widelec. W miskach miesza się osobno składniki mokre i suche, a potem łączy w jedną masę (mieszamy tylko do połączenia). Potem pozostaje już tylko wylanie ciasta do formy, wyłożenie owoców i pieczenie.

Tym, co sprawia, że ciasto jest puszyste, ale jednocześnie nie traci wilgotności, są składniki takie jak maślanka czy olej. Maślanka reaguje ze środkami spulchniającymi (tę reakcję doskonale widać podczas łączenia składników, kiedy ciasto zaczyna bąbelkować i się lekko pienić) i sprawia, że gotowe ciasto jest miękkie i ładnie wyrośnięte.

Rada: ten przepis na ciasto bez miksera warto zapisać. Wykorzystując go, możesz zrobić ciasto także z innymi owocami sezonowymi, np. z porzeczkami, agrestem, morelami, truskawkami czy śliwkami. Ciasto maślankowe można upiec również z pastylkami czekoladowymi.

Przepis: Ciasto maślankowe z wiśniami

Pomysł na proste ciasto z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
307 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj widelcem składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaCiasto przelej do wyłożonej papierem foremki. Ułóż na wierzchu wiśnie. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak udekorować ciasto maślankowe z wiśniami?

To ciasto nie potrzebuje żadnych specjalnych dekoracji, ale można je przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować świeżymi listkami mięty. Dla fanów bardzo słodkich deserów jest jeszcze opcja polania ciasta lukrem, niczym drożdżówki z owocami.

Jeśli należysz do osób, które jedzą ciasto, nim zdąży dobrze ostygnąć, zaserwuj jeszcze ciepły placek z gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych (jeśli ciasto wystygnie, taki deser można przygotować, podgrzewając ciasto w mikrofalówce).

Czytaj też:
Nie zdążysz się obejrzeć, a to ciasto z borówkami już znika ze stołu. Tylko 5 minut pracy
Czytaj też:
Jest mocno czekoladowy i cudownie kremowy. Sernik na zimno, któremu nie można się oprzeć