Dwie puszki i babciny przepis, który zaskakuje smakiem. Nikt nie zgadnie, co jest w środku

Dwie puszki i babciny przepis, który zaskakuje smakiem. Nikt nie zgadnie, co jest w środku

Dodano: 
Kotlety rybne
Kotlety rybne Źródło: Shutterstock / Timolina
Tuńczyk z puszki to nie tylko sałatki, to też pomysł na chrupiącą przekąskę lub dodatek do obiadu lub kolacji. Wypróbuj ten przepis, a będziesz zaskoczony tym smakiem.

Ten przepis znalazłem w zeszycie babci, zapisany między mielonymi a krokietami. Pewnie robiła je, gdy ryby były tylko z puszki, a i tak potrafiła z nich wyczarować coś wyjątkowego. Teraz wracam do nich, kiedy chcę szybko postawić na stole coś konkretnego i znanego.

Jak zrobić kotlety rybne z tuńczyka w puszce?

Aby kotleciki były zwarte i nie rozpadały się na patelni, warto dobrze odsączyć tuńczyka – zbyt wilgotna masa będzie trudna do uformowania. W lodówce masa lekko stężeje, co także ułatwia smażenie.

Nie bój się doprawić całości wyraźnie, bo tuńczyk ma dość łagodny smak i potrzebuje zdecydowanych akcentów. Zioła, świeża cebula, czosnek czy nawet odrobina ostrej papryki dodadzą mu charakteru i sprawią, że kotleciki nie będą mdłe. Można też dodać odrobinę musztardy lub soku z cytryny, by przełamać rybny posmak.

Kotleciki warto usmażyć na patelni grillowej bez tłuszczu, co podkreśli ich strukturę i nada delikatną chrupkość. Alternatywnie, można je upiec w piekarniku. Będą wtedy lżejsze, a nadal zachowają swój smak i aromat. To świetna opcja na szybki, zdrowy obiad lub przekąskę.

Przepis: Kotleciki z tuńczyka w puszce

Kiedy nie mam ochoty na kolejną sałatkę z tuńczykiem robię te kotlety.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
288 w każdej porcji

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (łącznie ok. 280 g po odsączeniu)
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyTuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Cebulę drobno posiekaj, natkę posiekaj. W misce wymieszaj tuńczyka z jajkami, majonezem, musztardą, cebulą, pietruszką i bułką tartą. Dopraw do smaku. Masa powinna być zwarta – w razie potrzeby dodaj więcej bułki.
  2. Formowanie i panierowanieZ powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Ułóż je na desce lub talerzu i wstaw na 10 minut do lodówki – łatwiej będzie je smażyć.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Przekładaj je delikatnie, żeby się nie rozpadły. Po usmażeniu osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z czym podać kotleciki rybne z tuńczyka w puszce?

Kotleciki z tuńczyka w puszce są bardzo uniwersalne i można je serwować na wiele sposobów — zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto sprawdzone dodatki:

  • Rukola – lekko pikantna i świeża, przełamuje smak ryby i dodaje daniu zielonego akcentu, świetnie sprawdza się w sałatkach.
  • Kapusta kiszona – kwaśna i intensywna, kontrastuje z delikatnością tuńczyka, a jej chrupkość dodaje ciekawej struktury.
  • Ziemniaki pieczone – złociste i aromatyczne, stanowią sycący dodatek. Wypróbuj przepis na ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem.
  • Sos jogurtowo-ziołowy – kremowy i odświeżający, łagodzi ostre przyprawy i podkreśla smak ryby bez jej dominowania.
  • Grzanki czosnkowe – chrupiące i pachnące, dodają intensywnego aromatu i świetnie sprawdzają się jako baza lub dodatek.
  • Marchewka z groszkiem – słodka i delikatna, klasyczny duet warzywny, który dobrze komponuje się z rybnymi kotlecikami.

Czytaj też:
Do placków ziemniaczanych wkrój kawałek popularnej ryby. Wszyscy będą prosić o ten przepis
Czytaj też:
Zwykłe frytki? Już nie u mnie. Ten jeden trik sprawia, że nie da się przestać jeść