Używam prostego triku i moje pieczone ziemniaki są idealne. Poznaj sekret chrupiących talarków

Używam prostego triku i moje pieczone ziemniaki są idealne. Poznaj sekret chrupiących talarków

Dodano: 
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Pieczone ziemniaki to pyszna, sycąca przekąska oraz dodatek do obiadu. Zapraszam po przepis na chrupiące talarki ziemniaczane z czosnkiem i parmezanem.

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem zachwycają wyrazistym smakiem oraz konsystencją. Przepis jest prosty i nie wymaga wcześniejszego gotowania ziemniaków oraz długiego pieczenia.

Jakie ziemniaki nie rozpadają się w czasie pieczenia?

Do pieczenia oraz smażenia najlepsze są ziemniaki o niskiej zawartości skrobi np. ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) oraz ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B). Niska zawartość skrobi sprawia, że ziemniaki mają zwartą konsystencję i zachowują kształt po obróbce termicznej. Co więcej, takie ziemniaki wychodzą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Porada: jeżeli nie wiesz, jakie ziemniaki masz w domu, zrób prosty test. Przekrój warzywo na pół i pocieraj o siebie. Jeżeli połówki ziemniaka się skleją, to jest to warzywo o wysokiej zawartości skrobi. Ziemniaki o niskiej zawartości skrobi rozpoznasz podczas obierania – ziemniaki sałatkowe i ogólnoużytkowe najczęściej mają żółty kolor, łatwo się obierają, a także są gładkie i wilgotne.

Jak zrobić ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem?

Pyszną przekąskę przygotowuję z surowych ziemniaków, które kroję na plasterki lub półplasterki, obtaczam w oliwie z czosnkiem i przyprawami, a następnie układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Do ziemniaków możesz dodać dowolne przyprawy i zioła. Wyśmienicie smakują ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem z dodatkiem ostrej lub słodkiej papryki mielonej, płatków chili, oregano, tymianku i rozmarynu. Wyjątkowy smak nadaje ziemniakom również suszony i świeży czosnek niedźwiedzi.

Wskazówka: ziemniaki sałatkowe z cienką skórką oraz młode ziemniaki nie wymagają obierania. Wystarczy starannie je wyszorować szorstką stroną nowej gąbki kuchennej i opłukać pod bieżącą wodą.

Przepis: Ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem

Ziemniaczane talarki w pysznej chrupiącej otoczce smakują obłędnie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na plasterki o grubości 3-5 mm. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, posyp szczyptą soli, utrzyj czubkiem noża na jednolitą papkę, a następnie wymieszaj z oliwą.
  2. Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż pokrojone ziemniaki do miski, dodaj oliwę z czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż talarki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika (jeden obok drugiego – ziemniaki nie powinny na siebie zachodzić) oraz oprósz niewielką ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz około 20 minut – talarki powinny być niemal miękkie, a następnie posyp każdy plaster ziemniaka tartym parmezanem. Piecz jeszcze 10 minut lub dłużej – parmezan powinien się przyrumienić, tworząc chrupiącą skorupkę.

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem podaję gorące z dodatkiem sosu jogurtowego z ziołami lub guacamole. Przed podaniem dekoruję przekąskę natką pietruszki.

Czytaj też:
Wykorzystuję gotowane ziemniaki i w mig robię obłędne placki na obiad. Pokochasz ten szybki przepis
Czytaj też:
Ta ziemniaczana przekąska to u mnie hit. Patent na nią podpatrzyłam u znajomego kucharza