Ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem zachwycają wyrazistym smakiem oraz konsystencją. Przepis jest prosty i nie wymaga wcześniejszego gotowania ziemniaków oraz długiego pieczenia.
Jakie ziemniaki nie rozpadają się w czasie pieczenia?
Do pieczenia oraz smażenia najlepsze są ziemniaki o niskiej zawartości skrobi np. ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) oraz ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B). Niska zawartość skrobi sprawia, że ziemniaki mają zwartą konsystencję i zachowują kształt po obróbce termicznej. Co więcej, takie ziemniaki wychodzą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Porada: jeżeli nie wiesz, jakie ziemniaki masz w domu, zrób prosty test. Przekrój warzywo na pół i pocieraj o siebie. Jeżeli połówki ziemniaka się skleją, to jest to warzywo o wysokiej zawartości skrobi. Ziemniaki o niskiej zawartości skrobi rozpoznasz podczas obierania – ziemniaki sałatkowe i ogólnoużytkowe najczęściej mają żółty kolor, łatwo się obierają, a także są gładkie i wilgotne.
Jak zrobić ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem?
Pyszną przekąskę przygotowuję z surowych ziemniaków, które kroję na plasterki lub półplasterki, obtaczam w oliwie z czosnkiem i przyprawami, a następnie układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Do ziemniaków możesz dodać dowolne przyprawy i zioła. Wyśmienicie smakują ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem z dodatkiem ostrej lub słodkiej papryki mielonej, płatków chili, oregano, tymianku i rozmarynu. Wyjątkowy smak nadaje ziemniakom również suszony i świeży czosnek niedźwiedzi.
Wskazówka: ziemniaki sałatkowe z cienką skórką oraz młode ziemniaki nie wymagają obierania. Wystarczy starannie je wyszorować szorstką stroną nowej gąbki kuchennej i opłukać pod bieżącą wodą.
Przepis: Ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem
Ziemniaczane talarki w pysznej chrupiącej otoczce smakują obłędnie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 150 g tartego parmezanu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na plasterki o grubości 3-5 mm. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, posyp szczyptą soli, utrzyj czubkiem noża na jednolitą papkę, a następnie wymieszaj z oliwą.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż pokrojone ziemniaki do miski, dodaj oliwę z czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż talarki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika (jeden obok drugiego – ziemniaki nie powinny na siebie zachodzić) oraz oprósz niewielką ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz około 20 minut – talarki powinny być niemal miękkie, a następnie posyp każdy plaster ziemniaka tartym parmezanem. Piecz jeszcze 10 minut lub dłużej – parmezan powinien się przyrumienić, tworząc chrupiącą skorupkę.
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i parmezanem podaję gorące z dodatkiem sosu jogurtowego z ziołami lub guacamole. Przed podaniem dekoruję przekąskę natką pietruszki.
Czytaj też:
Wykorzystuję gotowane ziemniaki i w mig robię obłędne placki na obiad. Pokochasz ten szybki przepisCzytaj też:
Ta ziemniaczana przekąska to u mnie hit. Patent na nią podpatrzyłam u znajomego kucharza