Nie powiem – bardzo lubię uszka, ale sporo przy nich pracy. A na kupnych wiele razy już się zawiodłam. Dlatego postanowiłam wymienić je na inny dodatek domowej roboty. Są nim paszteciki, które w porównaniu z uszkami robi się ekspresowo. A dzięki aromatycznemu farszowi, wychodzą bardzo smaczne.
Jak przygotować tani, aromatyczny farsz do pasztecików?
Ulubione, wigilijne paszteciki to oczywiście te z grzybowym farszem. Najlepiej, jeśli farsz jest przygotowany z grzybów leśnych, bo wtedy ma niepowtarzalny aromat. Niestety są dosyć drogie, dlatego wymyśliłam ekonomiczne rozwiązanie. W farszu łączę bowiem pieczarki i suszone grzyby leśne. Tych drugich nie dodaję dużo, a jedynie dwie garście. Tak, by podkręcić smak i aromat nadzienia. Suszone grzyby najpierw namaczam, a potem gotuję w niewielkiej ilości wody, odsączam i rozdrabniam. Podsmażam je z cebulą i pieczarkami i całość doprawiam solą i pieprzem.
Jak zrobić ekspresowe paszteciki?
Najszybsze, ale też najsmaczniejsze paszteciki robię z gotowego ciasta francuskiego. Mało przy nich pracy, a za każdym razem się udają i smakują. Jak je uformować? W możliwie najłatwiejszy sposób. Ciasto francuskie wystarczy przekroić wzdłuż na 2 lub 3 pasy. Na brzegu każdego wyłożyć farsz, a potem zawinąć go w ciasto, wzdłuż długiego brzegu paska.
Powstały rulon należy przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiero tam posmarować rozkłóconym jajkiem i pokroić na nieduże kawałki. Po upieczeniu paszteciki bez problemu się rozdziela, a nie ma roboty przy formowaniu.
Przepis: Aromatyczne paszteciki
Ekspresowe paszteciki z aromatycznym farszem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 30 g leśnych grzybów suszonych
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 małe jajka
- sól, pieprz
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuGrzyby leśne opłucz, namocz, ugotuj w wodzie z namaczania. Odcedź je, lekko odciśnij, posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż. Dodaj grzyby leśne, całość duś, aż odparuje nadmiar płynu. Farsz dopraw, przestudź, wymieszaj z jednym jajkiem.
- Formowanie pasztecikówCiasto rozwiń, przekrój wzdłuż na 3 pasy. Wzdłuż jednego brzegu każdego z nich ułóż farsz. Brzeg ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, zawiń w ciasto farsz, zlep długi brzeg.
- PieczenieOtrzymany rulon przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Nożem podziel go na nieduże paszteciki. Piecz je 15-20 minut w 200 st. C.
Pomysły na farsz do wigilijnych pasztecików
Do wigilijnych pasztecików możecie też przygotować inne farsze. Dobrze sprawdzi się farsz, którego podstawą będzie kiszona kapusta. Warto ją połączyć z grzybami leśnymi lub pieczarkami. Inną opcją jest nadzienie przygotowane np. z soczewicy, czy szpinaku.
Czytaj też:
W chłodne dni robię te ekspresowe paszteciki z mięsem. Chrupiące i tak dobre, że znikają zanim podam barszczCzytaj też:
Oglądałem, jak Magda Gessler doprawia barszcz. Moja mama zawsze powtarzała: tego nigdy nie rób
