Ziemniaki z obiadu zamieniam w pyszne gniazdka. Genialnie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują

Ziemniaki z obiadu zamieniam w pyszne gniazdka. Genialnie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują

Dodano: 
Ziemniaczane gniazdka
Ziemniaczane gniazdka Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Ziemniaków do obiadu zwykle gotuję dużo więcej, niż potrzeba. Zawsze liczę, że coś zostanie i będę mogła przygotować jakiś ziemniaczany przysmak. Moim ostatnim odkryciem są pyszne gniazdka. Wszyscy się nimi zajadamy.

Nie jestem wielbicielką ziemniaków do obiadu. Za to uwielbiam ziemniaczane kluski i inne przysmaki. Ostatnio ziemniaki, które zostały z obiadu przerobiłam na pyszną przekąskę. Były to chrupiące, pożywne gniazdka. Zjedliśmy je ze smakiem na kolację, ale dobrze też sprawdzą się jako przekąska.

Jak przygotować ziemniaki na gniazdka?

Ziemniaki przeznaczone na gniazdka, czyli pieczoną przekąskę, należy wcześniej ugotować. Najszybciej ugotują się, gdy je obierzemy i pokroimy w kostkę. Można też jednak ugotować je w mundurkach, a po przestudzeniu obrać. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, należy je przepuścić przez praskę. Wtedy dadzą się rozgnieść na gładką masę.

Jak zrobić gniazdka ziemniaczane?

Podstawowym składnikiem gniazdek ziemniaczanych są gotowane ziemniaki. By jednak całość doskonale smakowała po upieczeniu, wytłuczone ziemniaki łączę z kilkoma składnikami. Są to: jajka, śmietanka, masło i przyprawy. Białka można dodać po ubiciu na pianę, co spulchni ziemniaczaną masę. Z masy wyciskam szprycką ładne gniazdka, a na ich wierzchu kładę po trochu boczku zrumienionego z cebulą i całość posypuję startym serem. Po upieczeniu całość smakuje doskonale.

Przepis: Ziemniaczane gniazdka

Gniazdka ziemniaczane doskonałe na kolację, przekąskę, przystawkę czy do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 50 g tartego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyZiemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj. Odcedź je, osusz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem i śmietanką. Gdy przestygną połącz je z żółtkiem, dopraw gałką, solą i pieprzem.
  2. Smażenie dodatkówNa suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę i smaż razem, aż cebula zmięknie i lekko się zezłoci.
  3. Formowanie i pieczenieNa blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj z masy ziemniaczanej ładne gniazdka (możesz je też uformować łyżką). Na każde wyłóż trochę boczku z cebulą, posyp startym serem. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Jak podać gniazdka ziemniaczane?

Gniazdka ziemniaczane zjedliśmy na kolację w towarzystwie sałatki z rukoli i pomidorów. Z powodzeniem jednak można je podać na przekąskę, np. z sosem jogurtowo-czosnkowym, przystawkę czy jako dodatek do obiadowych mięs, np. pieczonego kurczaka.

Czytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznie
Czytaj też:
Z młodych ziemniaków robię sycące danie jednogarnkowe. Cała rodzina się nim zajada