Dania przyrządzone w jednym naczyniu są zwykle smaczne i bardzo pożywne. Mają też tę zaletę, że doskonale nadają się do odgrzewania. Warto więc od razu przygotować je w większej ilości na dwa dni. Moja dzisiejsza propozycja to danie jednogarnkowe z ziemniakami. Zawiera też mięso i fasolę, dzięki czemu jest niezwykle sycące.
Jak przygotować ziemniaki do dania jednogarnkowego?
Do mojego dania jednogarnkowego można wykorzystać ziemniaki stare lub młode. Młode nie wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego po nie sięgam. Stare trzeba gotować nieco dłużej. Ziemniaki należy umyć, obrać i rozdrobnić. Mniejsze można przekroić na pół lub pozostawić w całości, większe warto pokroić w kostkę, dzięki czemu szybciej zmiękną.
Ziemniaki do potrawy można wrzucić surowe lub wcześniej zrumienić je na oleju. Drugi sposób zapewni im przyjemny smak i aromat oraz chrupiącą skórkę. Zapobiegnie też rozpadaniu się warzywa.
Jak zrobić danie jednogarnkowe z ziemniakami?
Przygotowanie dania jednogarnkowego zaczynam od podsmażenia mięsa i warzyw i przełożenia ich do garnka. Potem dodaję pokrojone ziemniaki i duszę pod przykryciem. Pod koniec dorzucam jeszcze fasolę i przyprawy i całość duszę do miękkości.
Przepis: Danie jednogarnkowe z ziemniakami
Sycące danie jednogarnkowe z ziemniaków, mięsa i fasoli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 750 g schabu lub szynki wieprzowej
- 6–8 młodych ziemniaków
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- papryka wędzona
- kminek
- ok. 750 ml bulionu
- 2–3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Podsmażanie mięsaMięso opłucz, pokrój w większą kostkę, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na oleju, przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż chwilę.
- Duszenie potrawyPodsmażone składniki dodaj do garnka z mięsem. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w sporą kostkę, dodaj do mięsa. Całość podlej bulionem, dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Duś na niedużym ogniu pod przykryciem, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
- Wykańczanie potrawyFasolę odsącz z zalewy, dodaj do garnka, lekko przemieszaj składniki. Całość oprósz solą i pieprzem, duś jeszcze ok. 5 minut. Potrawę dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Inny sposób przygotowania dania jednogarnkowego
Danie jednogarnkowe z ziemniakami zamiast dusić można upiec. Wystarczy wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza i pozostawić na 35-45 minut. Można je przygotować w garnku glinianym, ze stali nierdzewnej (jeśli nie ma plastikowych okuć) lub w naczyniu żaroodpornym. Ważne, by naczynie dało się dość szczelnie zamknąć. Wtedy składniki w środku dobrze zaparują i szybko zmiękną.
Czytaj też:
Ten przepis na ziemniaki z boczkiem robi furorę. Kolacja gotowa, zanim się obejrzyszCzytaj też:
To najlepsza sałatka ziemniaczana, jaką robię. Podziękujesz za ten prosty przepis