Ciasto francuskie to półprodukt, który umożliwia szybkie przygotowanie słodkich i wytrawnych przekąsek. Dziś proponuję wam pożywną, która doskonale smakuje o każdej porze dnia. Świetnie sprawdzi się np. na spotkaniach w gronie znajomych czy jako przekąska na pikniku.
Czym nadziać wytrawne ślimaczki?
Do nadziania wytrawnych ślimaczków można użyć różnych produktów. Do wyboru macie np.: podduszone pieczarki, paprykę, cukinię, szpinak. Możecie też sięgnąć po wędliny, np. szynkę, wędzony boczek, salami. Doskonałym dodatkiem są również sery, które nie tylko dodają smaku i nawilżają przekąskę, ale też spajają składniki.
Jak zrobić wytrawne ślimaczki z serem i szynką?
Przygotowanie wytrawnych ślimaczków jest bardzo proste i zajmie wam nie więcej niż 10-15 minut. Na płat ciasta wystarczy wyłożyć pokrojoną szynkę, starty ser i posiekane zioła. Całość trzeba zwinąć w rulon, pokroić w plastry, ułożyć na blasze i upiec. Po 15 minutach możecie się cieszyć pyszną, ciepłą przekąską.
Przepis: Wytrawne ślimaczki
Pożywna przekąska z ciasta francuskiego, szynki, sera i ziół
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 150 g startego, żółtego sera
- 150 g szynki w plasterkach
- kilka gałązek świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Formowanie ślimaczkówCiasto francuskie rozwiń, posyp je startym serem, posiekaną szynką i bazylią. Zwiń dość ścisły rulon, zaczynając od dłuższego boku. Pokrój go w plastry o szerokości 2-3 cm.
- Pieczenie ślimaczkówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej plastry z nadzieniem. Piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Wskazówka: Zamiast dodawać posiekane zioła, płat ciasta możecie cienko posmarować zielonym pesto. Przekąska zyska wyrazisty smak.
Posypki do wytrawnych ślimaczków
Wytrawne ślimaczki po upieczeniu wyglądają bardzo apetycznie, bo ładnie uwidacznia się farsz. Jeśli jednak chcecie, przed pieczeniem możecie je dodatkowo ozdobić i jednocześnie wzbogacić smakowo. Po ułożeniu na blasze posypcie je np.: sezamem białym, czarnym, czarnuszką, grubą solą czy pestkami słonecznika. Posypkę dopasujcie do własnych upodobań smakowych i do składników farszu.
Czytaj też:
Już nie zawijam kiełbasek w ciasto francuskie. Teraz mam lepszy sposób na szybką przekąskęCzytaj też:
Masz jajka, ser i szynkę? Zrób te muffiny. Są lepsze niż kanapka i gotowe w 20 minut