Przekąski na świątecznym stole powinny smakować i pięknie wyglądać. I tak jest ta przekąska z jaj przepiórczych. To efektowne minikanapeczki z sadzonymi jajkami. Przepis jest wręcz banalnie prosty i można go traktować jako inspirację do stworzenia własnej wersji tej przekąski na Wielkanoc.
Jak zrobić minikanapki z jaj przepiórczych?
Bazą naszej przekąski z jaj przepiórczych jest wyrazisty i aromatyczny pumpernikiel. Można też wykorzystać inne pieczywo, a kształt z kromek można wyciąć foremką, ale też szklanką bądź kieliszkiem. W najprostszej wersji kromki można pokroić na kwadraty.
Czynnością, która przy tej przekąsce może wymagać nieco uwagi, jest smażenie jajek przepiórczych, a raczej samo ich wybijanie na patelnię. Przepiórcze jajka nie rozbijają się tak łatwo jak kurze, ze względu na grubą błonę pod skorupką. Są nawet specjalne nożyki do rozbijania takich jaj, ale można sobie poradzić, używając nożyka z ostrym końcem do nacinania skorupek. Próba rozbicia jajeczka w taki sam sposób, jak kurzego, najpewniej skończy się rozgnieceniem go i zniszczeniem żółtka, a tu zależy nam, aby sadzone jajka miały ładny kształt.
Usmażone jajka wystarczy przełożyć na kromki i udekorować koperkiem.
Przepis: Przekąska z jaj przepiórczych
Minikanapki z sadzonymi jajeczkami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 72 w każdej porcji
Składniki
- 10 krążków pumpernikla
- 10 jaj przepiórczych
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Smażenie jajJaja przepiórcze wybij na lekko natłuszczoną patelnię. Smaż, aż białko się zetnie. Dopraw solą i pieprzem.
- Robienie przekąskiJajka sadzone układaj na kromkach. Udekoruj gałązkami koperku.
Inne wersje przekąski z jaj przepiórczych
Przekąska na Wielkanoc z naszego przepisu może mieć wiele odsłon. Przede wszystkim możesz same kromki dodatkowo czymś posmarować, np. majonezem, twarożkiem śmietankowym, serkiem z dodatkiem chrzanu lub masłem czosnkowym.Pod jajko można też włożyć wykrojone na kształt kromki plasterki wędliny lub żółtego sera.
Gotowe minikanapki można dekorować nie tylko koperkiem, ale też rzeżuchą, kawałeczkami kolorowej papryki czy jadalnymi kwiatami. Przekąskę można także oprószyć kolorowym pieprzem lub płatkami chili.
Czytaj też:
Ta chrupiąca przekąska to pyszny pomysł na Wielkanoc. Znika ze stołu w kilka chwilCzytaj też:
Pomysł na proste jajka faszerowane. Nie musisz używać szprycki, a wyglądają efektownie