Z gotowych placków i dwóch dodatków szybko robię pyszną przekąskę. Wystarczy 10 minut

Z gotowych placków i dwóch dodatków szybko robię pyszną przekąskę. Wystarczy 10 minut

Dodano: 
Roladki z serkiem i łososiem
Roladki z serkiem i łososiem Źródło: Shutterstock / Aleksandra Berzhets
Przekąski nie są złe, pod warunkiem, że są wartościowe i niezbyt kaloryczne. Ja jedną z łatwiejszych i smaczniejszych robię z trzech składników. Podstawą są gotowe placki, dodatkami produkty bogate w białko. Te roladki sprawdzą się też na kolację.

Najlepsze przekąski to te, które robi się raz-dwa, a są smaczne i zdrowe. Dziś pomysł na jedną z nich. Zrobicie ją dosłownie w 10 minut, a możecie ją zjeść nawet na lunch czy kolację. Przekąska bazuje na gotowych, pszennych plackach, na których wystarczy ułożyć dwa składniki. Z przygotowaniem tych smacznych roladek poradzi sobie nawet dziecko.

Co to jest lawasz?

Podstawą moich roladek jest lawasz (lavash). To cienki, miękki chleb, który ma postać prostokątnych placków. Pochodzi z Armenii, ale znany jest też na Kaukazie i Bliskim Wschodzie. Robi się go z mąki pszennej, wody i soli. Ma więc naturalny skład i neutralny smak. Można go kupić w niektórych piekarniach, a także w popularnym dyskoncie. Pieczywo to ma delikatniejszą strukturę niż tortilla. Można w nie zawijać warzywa, kawałki mięs czy smarować je pastami.

Jak zrobić roladki z serkiem i łososiem?

Do przygotowania tych pysznych roladek oprócz gotowych placków używam też serka twarogowego i wędzonego łososia. Zwykle wykorzystuję twaróg sernikowy z wiaderka i plasterki łososia wędzonego na zimno. Przekąskę robi się naprawdę szybko, a sprawdza się na co dzień i od święta.

Przepis: Roladki z serkiem i łososiem

Ekspresowe roladki z gotowych placków, twarożku i wędzonego łososia

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
45 w każdej porcji

Składniki

  • 1 lawasz lub 2 placki tortilli
  • 200 g twarogu sernikowego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego łososia w plasterkach
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie twaroguZąbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Dodaj je do twarogu, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  2. Formowanie roladekPlacek lawasz posmaruj przygotowanym twarożkiem. Ułóż na nim plasterki wędzonego łososia. Całość zwiń w ścisłą roladę. Po schłodzeniu pokrój ją w plastry.

Jak zaostrzyć smak roladek?

Jeśli chcecie, by wasze roladki miały wyraźniejszy smak, twarożek możecie doprawić też nieco inaczej. Doskonale będzie tu pasował tarty chrzan, świeżo zmielony pieprz, posiekany koperek albo szczypiorek. Dobrym pomysłem jest też dodanie listków rukoli lub świeżego szpinaku. Dzięki nim przekąska zyskuje też na wyglądzie.

Czytaj też:
Kładę soczyste krążki na cieście francuskim i zapiekam. Genialne ciastka w pół godziny
Czytaj też:
Tartaletki z jajkiem zawsze robią u mnie furorę w czasie świąt. Są idealne na przekąskę