Kładę soczyste krążki na cieście francuskim i zapiekam. Genialne ciastka w pół godziny

Kładę soczyste krążki na cieście francuskim i zapiekam. Genialne ciastka w pół godziny

Dodano: 
Ciastka francuskie z ananasem
Ciastka francuskie z ananasem Źródło: Shutterstock / Pavlovich Viktor
Te ciastka robi się łatwo i szybko, a patent na nie jest wprost genialny. Bazą jest gotowe ciasto francuskie.

Ciasto francuskie w słodkim wydaniu można zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Kiedy zobaczyłam pierwszy raz zdjęcie ananasów zapieczonych w chrupiącym cieście, wiedziałam, że muszę takie ciastka też zrobić. Najważniejsze są tu dwa składniki: ciasto francuskie i krążki ananasów z puszki. Gotowe ciastka ze względu na fantazyjne zawijanie do środka brzegów, wyglądają niezwykle efektownie, dlatego sprawdzą się też jako słodka przekąska na przyjęcia.

Jak zrobić ciastka francuskie z ananasem?

Cały sekret tych ciastek z ananasem to sprytne nacięcie kwadratów z ciasta i zawinięcie ich do środka. Nie jest to skomplikowane. Ważne, aby zostawić łączenie na środku każdego boku kwadratu, a rogi zawinąć do środka. W środek warto coś włożyć: jednak z moich ulubionych wersji to wisienka z dżemu, ale może to być po prostu porcja dżemu lub inny owoc, ale też orzech czy np. kawałek czekolady.

Ciastka przed pieczeniem dobrze jest posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem, dzięki temu po upieczeniu zyskają ładną, błyszczącą skórkę.

Przepis: Ciastka francuskie z anasem

Prosty pomysł na słodką przekąskę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
206 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 puszka ananasa (krążki)
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekCiasto francuskie pokrój na kwadraty tak, aby na każdym zmieścił się krążek ananasa i  zostało jeszcze miejsce. Natnij nożem kształt ramki, ale nie przecinaj ciasta na środku każdego z boków kwadratu. Paski zawiń do środka i sklej w dziurce ananasa. W środki włóż niewielką porcję dżemu.
  2. Pieczenie ciastekCiastka ułóż na blasze. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj ciasto francuskie. Piecz ok. 25 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.

Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem albo udekorować niewielką ilością polewy czekoladowej.

Inne pomysły na ciastka francuskie z ananasem

Ciastka z ananasem z puszki można zrobić też w innych kształtach. Można np. plasterki owoców owijać paskami ciasta. Można też zamknąć kawałki ananasów w środku ciastka, lub zrobić z ciasta ozdobną kratkę na wierzchu. W najprostszej wersji wystarczy położyć kawałki ananasów na kwadratach lub krążkach ciasta, lekko docisnąć i upiec.

Czytaj też:
To ciasto marchewkowe zrobiłem na Wielkanoc. Każdy kłócił się o ostatni kawałek. Zrób je w tym roku
Czytaj też:
Znika ze stołu w kilka minut! Ten serowy hit to idealna przekąska na każdą okazję

Źródło: smaki.pl