Ciasto francuskie w słodkim wydaniu można zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Kiedy zobaczyłam pierwszy raz zdjęcie ananasów zapieczonych w chrupiącym cieście, wiedziałam, że muszę takie ciastka też zrobić. Najważniejsze są tu dwa składniki: ciasto francuskie i krążki ananasów z puszki. Gotowe ciastka ze względu na fantazyjne zawijanie do środka brzegów, wyglądają niezwykle efektownie, dlatego sprawdzą się też jako słodka przekąska na przyjęcia.
Jak zrobić ciastka francuskie z ananasem?
Cały sekret tych ciastek z ananasem to sprytne nacięcie kwadratów z ciasta i zawinięcie ich do środka. Nie jest to skomplikowane. Ważne, aby zostawić łączenie na środku każdego boku kwadratu, a rogi zawinąć do środka. W środek warto coś włożyć: jednak z moich ulubionych wersji to wisienka z dżemu, ale może to być po prostu porcja dżemu lub inny owoc, ale też orzech czy np. kawałek czekolady.
Ciastka przed pieczeniem dobrze jest posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem, dzięki temu po upieczeniu zyskają ładną, błyszczącą skórkę.
Przepis: Ciastka francuskie z anasem
Prosty pomysł na słodką przekąskę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 206 w każdej porcji
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 1 puszka ananasa (krążki)
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekCiasto francuskie pokrój na kwadraty tak, aby na każdym zmieścił się krążek ananasa i zostało jeszcze miejsce. Natnij nożem kształt ramki, ale nie przecinaj ciasta na środku każdego z boków kwadratu. Paski zawiń do środka i sklej w dziurce ananasa. W środki włóż niewielką porcję dżemu.
- Pieczenie ciastekCiastka ułóż na blasze. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj ciasto francuskie. Piecz ok. 25 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.
Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem albo udekorować niewielką ilością polewy czekoladowej.
Inne pomysły na ciastka francuskie z ananasem
Ciastka z ananasem z puszki można zrobić też w innych kształtach. Można np. plasterki owoców owijać paskami ciasta. Można też zamknąć kawałki ananasów w środku ciastka, lub zrobić z ciasta ozdobną kratkę na wierzchu. W najprostszej wersji wystarczy położyć kawałki ananasów na kwadratach lub krążkach ciasta, lekko docisnąć i upiec.
Czytaj też:
To ciasto marchewkowe zrobiłem na Wielkanoc. Każdy kłócił się o ostatni kawałek. Zrób je w tym rokuCzytaj też:
Znika ze stołu w kilka minut! Ten serowy hit to idealna przekąska na każdą okazję