Tartaletki z jajkiem zawsze robią u mnie furorę w czasie świąt. Są idealne na przekąskę

Tartaletki z jajkiem zawsze robią u mnie furorę w czasie świąt. Są idealne na przekąskę

Dodano: 
Jajka zapiekane w cieście
Jajka zapiekane w cieście Źródło: Shutterstock / Kcuxen
Święta to czas, gdy ucztujemy całe dwa dni. Przyda się więc trochę pomysłów na przekąski, bo te zawsze cieszą się powodzeniem. Dziś pomysł na jajka zapiekane w kruchym cieście. Są smaczne, proste do przygotowania i pięknie prezentują się na stole.

W czasie Wielkanocy na stole królują jajka. Zwykle podajemy je faszerowane czy dodajemy do sałatek. Ja mam dla was ciekawy pomysł na potrawę z jaj. Robię z nich prosty farsz do tartaletek. Przekąska najlepiej smakuje podana na ciepło, ale można ją też zaserwować na zimno. Jej podstawą jest kruche ciasto, które robi się naprawdę szybko.

Jak przygotować ciasto do tartaletek?

Na tartaletki zagniatam kruche ciasto, które robi się z prostych składników: mąki, masła i żółtka. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Po zagnieceniu ciasto trzeba tylko schłodzić, a potem rozwałkować i wylepić nim foremki. Spód warto ponakłuwać, a potem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza, by ciasto się lekko zezłociło. Dzięki temu będzie chrupiące, gdy zapieczemy je z jajkami.

Jak zrobić tartaletki z jajkiem?

W przygotowaniu tartaletek z jajkiem najwięcej czasu zajmuje sporządzenie kruchego ciasta. Gdy już macie podpieczone spody, pozostaje tylko wybić na nie jajka i całość zapiec. Nie trzeba na to dużo czasu, a tylko tyle, by ścięły się białka, a żółtka pozostały półpłynne.

Przepis: Tartaletki z jajkiem

Przekąska z kruchego ciasta i jajek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła + wiórki do posypania
  • 1 żółtko
  • 10 jajek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj trochę soli i kawałki schłodzonego masła. Składniki przesiekaj nożem, rozkrusz w palcach. Dodaj żółtko i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Podpiekanie tartaletekCiasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wylep nim foremki na tartaletki. Ponakłuwaj spody, całość wstaw na 8-10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Ciasto powinno się tylko lekko zezłocić.
  3. Zapiekanie jajekNa każdy podpieczony spód do tartaletki wybij jedno jajko, uważając by się nie rozlało. Całość wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz do momentu, aż białka zaczną się ścinać. Wtedy posyp je cienkimi wiórkami masła i piecz jeszcze kilka minut, aż białka całkowicie się zetną.
  4. Podawanie tartaletekPo zapieczeniu jajka oprósz solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki. Tartaletki najlepiej smakują podane na ciepło.

Inny pomysł na tartaletki z jajkiem

Podobne tartaletki z jajkiem możecie też przygotować na cieście francuskim. Gotowy płat ciasta wystarczy pokroić na spore kwadraty i wyłożyć nimi foremki na tartaletki lub na muffinki. Po podpieczeniu ciasta, wybijamy w powstałe gniazdka jajka i całość wstawiamy na kilka minut do piekarnika. By powierzchnia białek nie wyschła zbytnio w czasie pieczenia, po delikatnym ścięciu należy je posypać cienkimi wiórkami masła.

Czytaj też:
To najprostszy przepis na jajka faszerowane. Sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc
Czytaj też:
Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladą