Z cieniutkich plasterków szynki i prostego farszu robię genialną przekąskę. Te roladki zachwycają

Z cieniutkich plasterków szynki i prostego farszu robię genialną przekąskę. Te roladki zachwycają

Dodano: 
Roladki z szynki dojrzewającej
Roladki z szynki dojrzewającej Źródło: Shutterstock / Richard Semik
Jeśli lubicie przekąski, mam dla was pomysł na niezwykle prostą, elegancką i smaczną. Zrobicie ją raz-dwa z czterech składników. To mini danie można podjadać, oglądając film czy w czasie spotkania w gronie znajomych.

Atrakcyjność przekąski może wynikać z jej wyglądu albo też doskonałego smaku. Moje roladki mają jedno i drugie. To dlatego, że robię je z pysznych składników i nadaję im apetyczny wygląd. I co najważniejsze – tę przekąskę robię w nie więcej niż 15 minut. Wy też możecie ją przygotować z myślą o spotkaniu ze znajomymi czy by uprzyjemnić rodzinne popołudnie.

Z jakiej wędliny zrobić roladki?

Na roladki najlepiej przeznaczyć wędliny, które dadzą się pokroić w cieniutkie plasterki. Powinny więc być zwarte i niezbyt tłuste. Takie plasterki po zwinięciu będą delikatne i smaczne. Można sięgnąć np.: po szynkę dojrzewającą (np. parmeńską, szwarcwaldzka, serrano), szynkę gotowaną, salami czy plasterki pieczonego schabu. Plasterki oczywiście powinny mieć też wielkość pozwalającą na zwinięcie w taki sposób, by się nie rozwijały.

Jak zrobić roladki z szynki dojrzewającej i sera?

Moje roladki z szynki są proste i pełne smaku. To zasługa składników, z których je przygotowuję. A sięgam po szynkę dojrzewającą, którą da się pokroić w bardzo cienkie plasterki oraz po serek kanapkowy, ser pleśniowy i kapary.. Ten zestaw po prostu nie może nie smakować.

Przepis: Roladki z szynki dojrzewającej

Pełne smaku przekąskowe roladki z szynki suszonej, kremowego twarożku, sera pleśniowego i kaparów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 8 cieniutkich plasterków szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej
  • 150 g kremowego serka kanapkowego
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuSer pleśniowy pokrusz, dodaj do serka kanapkowego, rozmieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta możesz do niej dodać łyżkę jogurtu naturalnego czy śmietany. Kapary posiekaj, dodaj do farszu, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Formowanie roladekNa jednym końcu każdego plasterka szynki połóż 2-4 łyżeczki serowego farszu. Zwijaj dość ścisłe roladki, zaczynając rolować począwszy od końca obłożonego farszem.

Wskazówka: Roladki po ułożeniu na talerzu czy półmisku warto ozdobić listkami rukoli czy świeżych ziół.

Inne pomysły na farsz do roladek

Farsz do roladek z szynki warto zrobić z serka kanapkowego. Można jednak połączyć go z zupełnie innymi dodatkami, dzięki czemu uzyskają inny smak. Dobrze sprawdzą się tu np.: przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże, posiekane zioła, np. bazylia, mięta, posiekane orzechy włoskie i odrobina płynnego miodu, sałata rukola i suszone pomidory. Możliwości jest naprawdę dużo, wystarczy zajrzeć do lodówki.

Czytaj też:
Takiej sałatki ziemniaczanej jeszcze nie jadłeś. Jest pyszna i wprost rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Dwa proste dodatki doskonale balansują smak śledzia. Trudno o lepszą i zdrowszą przekąskę