Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą zna już cały świat. Jest doskonała na kolację, przekąskę, a nawet obiad. Ten płaski placek drożdżowego ciasta posmarowany sosem i obłożony kilkoma składnikami potrafi doskonale smakować. Jednak z tych samych składników można też przygotować nieco inną przekąskę, a mianowicie rollsy. Te wytrawne ślimaczki pokochała moja rodzina, a robi się je szybko i prosto.
Jak najszybciej zrobić pizza-rollsy?
Pizza-rollsy to ślimaczki przygotowywane z tych samych składników, co pizza. Są to: ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, dodatki typu salami i pieczarki oraz ser mozzarella. Najszybciej tę przekąskę można przygotować sięgając po gotowe spody do pizzy. Jednak nie takie podpiekane, w formie dużych krążków, a zapakowane podobnie, jak ciasto francuskie. Jest to surowe ciasto drożdżowe zwinięte w rulon, które po rozwinięciu wystarczy posmarować sosem, obłożyć składnikami i upiec.
Jak przygotować pizza-rollsy?
Przygotowanie pizza-rollsów z gotowego ciasta na pizzę zajmie wam nie więcej niż 10 minut. Potem będziecie potrzebować jeszcze ok. 15 minut na ich upieczenie. A jak zrobić te wytrawne ślimaczki? W sumie bardzo podobnie, jak klasyczną pizzę. Tyle, że po obłożeniu ciasta składnikami, całość należy zwinąć w dość ścisły rulon i pokroić w grubsze plastry. Otrzymane ślimaczki układa się na blasze i piecze na złoty kolor. Są chrupiące i pełne smaku.
Przepis: Pizza-rollsy
Wytrawne ślimaczki z ciasta i składników na pizzę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 400 g gotowego ciasta na pizzę
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- oregano
- sól, pieprz
- 200 g salami w cienkich plasterkach
- 2-3 pieczarki
- 150 g startej mozzarelli
Sposób przygotowania
- Obkładanie ciastaCiasto rozwiń, pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, by nieco podrosło. Posmaruj je passatą doprawioną oregano, solą i pieprzem. Ułóż na niej jeden obok drugiego plasterki salami, posyp cienkimi plasterkami pieczarek, posyp równomiernie serem.
- Formowanie i pieczenie rollsówPizzę zwiń ostrożnie w dość ścisłą roladę, zaczynając od dłuższego boku. Powstały rulon pokrój w plastry o szerokości ok. 3 cm. Otrzymane ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojem do góry. Piecz ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?
Pizza-rollsy możecie też zrobić z domowego ciasta na pizzę. Robi się je całkiem szybko z prostych składników. Wystarczy przesiać do miski mąkę (250 g mąki pszennej typ 500), wymieszać ją z solą (niepełna łyżeczka), cukrem (1 łyżeczka) i suszonymi drożdżami (1 łyżeczka), a potem dodać oliwę z oliwek (1 łyżka), trochę ciepłej wody (ok. 2/3 szklanki) i zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrośnięciu należy je rozwałkować i poczekać, aż znów trochę wyrośnie. Wtedy jest gotowe do smarowania, obkładania i rolowania.
Czytaj też:
Dodaj ten jeden składnik do zapiekanych brokułów z serem. Każdy będzie błagał o dokładkęCzytaj też:
Efektowna, wytrawna przekąska z ciasta francuskiego. Robię ją ekspresowo z trzech składników