Z puszki fasoli i trzech prostych dodatków robię pyszną sałatkę. Jest zdrowa i pełna smaku

Z puszki fasoli i trzech prostych dodatków robię pyszną sałatkę. Jest zdrowa i pełna smaku

Dodano: 
Sałatka z fasolą
Sałatka z fasolą Źródło: Shutterstock / ibrahim kavus
Jeśli macie ochotę na szybką, zdrową sałatkę, zajrzyjcie do swoich zapasów. Gdy znajdziecie w nich puszkę fasoli, pożywną przekąskę przyrządzicie raz-dwa. Wystarczy dorzucić kilka wyrazistych składników i gotowe.

Warzywa z puszki czy słoika to świetna opcja dla zabieganych. Wystarczy otworzyć opakowanie i dodać składnik do potrawy. Z tego powodu często sięgam po taką wersję warzyw, zwłaszcza poza sezonem. Na ich bazie szybko i łatwo można przygotować smaczną sałatkę. Dziś prezentuję jedną z nich, która dzięki trzem dodatkom charakteryzuje się wyrazistym smakiem.

Jakie warzywa z puszki można wykorzystać do sałatek?

Wiele warzyw można kupić w postaci przetworów z puszki czy słoika. Najczęściej sięgamy po nie zimą i wiosną, gdy wybór i dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. W tej postaci możemy kupić np. fasolę, ciecierzycę, soczewicę, kukurydzę i groszek. A gdy rozejrzycie się dokładniej po sklepowych półkach znajdziecie też buraczki czy marchewkę z groszkiem w zalewie. Wszystkie te warzywa można wykorzystać do szybkiego przygotowania sałatki. Fakt, że wystarczy je tylko odsączyć jest naprawdę pomocny.

Jak zrobić szybką sałatkę z fasoli z puszki?

Tę sałatkę wymyśliłam na poczekaniu, z potrzeby chwili. Mieliśmy z mężem ochotę na zdrową przekąskę, a w lodówce nie znaleźliśmy nic ciekawego. Za to spiżarnia zainspirowała mnie dwoma produktami – fasolą w puszce i kiszonymi ogórkami. Postanowiłam połączyć je w sałatce i wzbogacić jeszcze dwoma składnikami. Efekt pojawił się szybko i był bardzo smaczny.

Przepis: Kolorowa sałatka z fasolą

Sałatka z fasoli z puszki, ogórka kiszonego, papryki i natki pietruszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 400 g białej fasoli z puszki lub słoika
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFasolkę odsącz z zalewy. Ogórki kiszone pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paski. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Sałatkę skrop sokiem z cytryny, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Czy lepsze są warzywa z puszki czy słoika?

Coraz częściej te same produkty można kupić zapakowane w puszkę albo w słoik. I wtedy pojawia się dylemat, które kupić. Ja stawiam zawsze na produkty ze słoików, bo szkło jest neutralnym materiałem, które nie reaguje z zawartością. Co do puszek, jest coraz lepiej. Coraz częściej są bowiem pokrywane od środka białą powłoką, ograniczającą kontakt metalu z produktem. Mimo to wciąż mam większe zaufanie do słoików.

Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, wiosną jem taką sałatkę. Najważniejszy składnik to zdrowe i pyszne listki
Czytaj też:
Ta śródziemnomorska sałatka to istny majstersztyk. Jej sekretnym składnikiem jest sos