Śliwki w boczku robię z sekretnym dodatkiem. Ten trik sprawia, że znikają w sekundę

Śliwki w boczku robię z sekretnym dodatkiem. Ten trik sprawia, że znikają w sekundę

Dodano: 
Śliwki z boczkiem
Śliwki z boczkiem Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Suszone śliwki z wyjątkowym dodatkiem, zawijane w boczek, to idealna przekąska na spotkania lub momenty, gdy mamy ochotę na coś szybkiego z lodówki. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ten przepis gości na naszym stole od lat. Sięgam po niego przy różnych okazjach. Wyjątkowy smak tej przekąski sprawia, że talerz szybko robi się pusty. Jeden wyjątkowy składnik wzbogaca smak suszonych śliwek w boczku – ser feta ukryty w środku owoców. Jego słony aromat doskonale komponuje się ze słodyczą śliwki.

Jak zrobić śliwki w boczku z dodatkiem sera feta?

Przygotowanie tego dania wymaga najwięcej cierpliwości podczas namaczania śliwek – trzeba je zostawić w wodzie na około 30 minut. Reszta to już czysta przyjemność. Połącz składniki zgodnie z przepisem i pilnuj, aby nic się nie przypaliło podczas pieczenia. Jeśli użyjesz bardziej tłustego boczku, po upieczeniu warto położyć zawiniątka na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Porada: jeśli chcesz uzyskać nieco inny smak, zamiast suszonych śliwek użyj wędzonych. Taka wersja również świetnie się sprawdzi. Pamiętaj jednak, że wędzone śliwki są zazwyczaj większe, dlatego warto dodać do nich odrobinę więcej sera feta.

Przepis: Suszone śliwki z serem feta i boczkiem

Pieczone suszone śliwki z dodatkiem sera zawijane w boczek smakują oryginalnie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
83 w każdej porcji

Składniki

  • 16 suszonych śliwek
  • 200 ml wody (do namaczania)
  • 150 g sera feta
  • Cienkie plastry boczku (16 sztuk)

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie śliwekWłóż suszone śliwki do miski i zalej je 200 ml ciepłej wody. Odstaw na 30 minut, aby zmiękły. Następnie dokładnie je odsącz.
  2. Przygotowanie sera fetaPokrój fetę w małe kostki, dostosowane do wielkości śliwek.
  3. ZawijanieKażdą śliwkę wypełnij kawałkiem sera feta, a następnie owiń plasterkiem boczku. Całość zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozpadła.
  4. PieczenieUłóż przygotowane śliwki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15–20 minut, aż boczek się zarumieni.

Z czym podać śliwki z serem feta zawijane w boczek?

Jest kilka dodatków, które pomogą wzbogacić tę przekąskę. Oto moje propozycje:

  • Sałatki – podaj śliwki na mieszance sałat z dodatkiem rukoli.
  • Pieczywo – doskonale smakują z bagietką lub tostami, ewentualnie podane na krakersach.
  • Dip – z sosem jogurtowym z limonką, czosnkowym, aby lekko zmienić ich smak.

Co zamiast sera feta dodać do śliwek zawijanych w boczek?

Jeśli nie masz sera feta lub chcesz spróbować czegoś innego, jest kilka zamienników, które świetnie pasują do śliwek zawijanych w boczek:

  • Ser kozi – delikatny i lekko kwaskowaty, doda wyrazistości śliwkom.
  • Mozzarella – łagodniejszy smak, który dobrze komponuje się z boczkiem i śliwkami.
  • Gorgonzola lub inny ser pleśniowy – nada daniu intensywniejszego, bardziej wyrafinowanego smaku.
  • Orzechy – możesz zamiast sera włożyć do środka chrupiący orzech włoski, co doda tekstury i interesującego smaku.
  • Papryczki chili – sprawią, że danie nabierze ostrości, która doskonale współgra ze słodyczą śliwek.

Czytaj też:
Do sałatki z buraczków dodałam składnik z puszki. Jej smak okazał się strzałem w dziesiątkę
Czytaj też:
W plastry boczku zawijam pyszne owoce i wstawiam do pieca. To przekąska i danie obiadowe w jednym