Jedzenie lekkich sałatek na kolację to zdrowy nawyk, który warto pielęgnować. Każdego wieczoru taka sałatka może wyglądać inaczej, w zależności od tego, co akurat masz pod ręką i na co masz ochotę. Zestaw składników z tego przepisu powtarzam często, bo sałatka ze szpinakiem, jabłkiem, fetą, orzechami i żurawiną smakuje rewelacyjnie.
Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i jabłkiem?
Lekkie sałatki kocham też za to, że nie tylko dobrze smakują i są zdrowe, ale przede wszystkim robi się je ekspresowo i bez wysiłku. Sałatka, którą dziś proponuję, to zielony szpinak, soczyste jabłka (najczęściej do takich sałatek wykorzystuję soczyste i kruche jabłka lobo, ale lubię też championy i szarą renetę), słona feta, chrupiące orzechy i słodko-kwaśna suszona żurawina.
Nie ma jednak dobrej sałatki bez dressingu. Tu stawiam zwykle na prostotę i robię zwykły sos z dobrej oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz miodu, a wszystko doprawiam solą i odrobiną pieprzu.
Przepis: Sałatka ze szpinakiem i jabłkiem
Lekka i szybka sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 408 w każdej porcji
Składniki
- 100 g szpinaku baby
- 1 jabłko
- 100 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
na dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie sałatkiDo miski wyłóż liście szpinaku, pokrojone jabłko, posiekane orzechy, rozdrobioną fetę i rozkruszony ser feta.
- Robienie dressingu i wykończenie sałatkiSkładniki na dressing dobrze wymieszaj i polej sosem sałatkę przed podaniem.
Inne pomysły na lekkie sałatki
Jak wyrobić nawyk jedzenia sałatek na kolację? To bardzo proste: ja zawsze pilnuję, aby mieć w lodówce torebkę miksu sałat, liście rukoli lub liście szpinaku, ewentualnie świeżą sałatę rzymską czy sałatę lodową. Do tego kupuję kilka opakowań różnych serów: fetę, mozzarellę czy halloumi. Do sałatek lubię dodawać owoce. To nie tylko jabłka, ale też gruszki, nasiona granatu, pomarańcze czy grapefruity. Świetnie sprawdza się też awokado. Do sałatek dodaję też gotowane buraki (kupuję gotowe i zawsze mam zapas) albo ugotowane na twardo jajka.
Zawsze też mam zapas orzechów i ziaren, którymi posypuję sałatki. To najczęściej orzechy włoskie, ale też orzeszki piniowe, pistacje niesolone czy orzechy pekan. Lubie też dodać do sałatki ziarenka sezamu lub czarnuszkę.
Dla mnie kluczowym składnikiem takiej sałatki jest zawsze dobra oliwa lub olej. Najczęściej to oliwa z oliwek albo wyrazisty w smaku olej lniany. Do tego dokładam albo sok z cytryny (jak w przepisie) albo domowy ocet jabłkowy. Niezależnie od kompozycji składników zrobienie sałatki nigdy nie zajmuje mi więcej niż 10 minut.
Czytaj też:
Do sałatki brokułowej dodaję aromatyczny i chrupiący dodatek. Ten pyszny patent zasługuje na medalCzytaj też:
Sałatka z makaronu i warzyw to hit w moim domu. Lekka, pyszna i gotowa w 10 minut