W plastry boczku zawijam pyszne owoce i wstawiam do pieca. To przekąska i danie obiadowe w jednym

W plastry boczku zawijam pyszne owoce i wstawiam do pieca. To przekąska i danie obiadowe w jednym

Dodano: 
Roladki z boczku
Roladki z boczku Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Niektóre potrawy można podać na obiad lub na przekąskę. Wszystko zależy w zasadzie od wielkości porcji. Tak właśnie jest z roladkami z wędzonego boczku. Robi się je w parę chwil z dwóch prostych składników, a smakują doskonale.

Wędzony boczek może nie należy do najzdrowszych, ale nie można mu odmówić smaku. Smak ten jest zasługą dużej zawartości tłuszczu, ale też wędzenia, które dodaje aromatu. Mięso to zwykle stosuje się jako dodatek do potraw, który ma na celu podnieść ich smak. Jednak może też zagrać rolę pierwszoplanową. Tak właśnie jest w przypadku tych pysznych roladek.

Jaki boczek wybrać na roladki?

Na aromatyczne roladki najlepiej wybrać jak najchudszy, wędzony boczek. Wtedy potrawa będzie aromatyczna, ale mniej kaloryczna. Jeśli chcecie podać roladki na przekąskę, sięgnijcie po cieniutkie plasterki boczku. Po zawinięciu w nie owoców i upieczeniu, boczek dokładnie oblepi śliwki i całość będzie chrupiąca. Jeśli zaś chcecie podać tę potrawę na obiad, kupcie grubsze plasterki boczku. Nie wytopią się tak bardzo i potrawa będzie pożywniejsza.

Jak zrobić roladki z wędzonego boczku i suszonych śliwek?

Przygotowanie roladek z wędzonego boczku tak naprawdę nie wymaga żadnego instruktażu. Każdy, gdy tylko spojrzy na zdjęcie będzie wiedział, jak je przygotować. Wystarczy bowiem tylko owinąć owoce plasterkami boczku i całość spiąć. Warto jednak pamiętać o tym, że najlepiej sprawdzą się tu śliwki kalifornijskie, które są miękkie i mięsiste. Jeśli kupicie zaś tradycyjne, suszone śliwki, najpierw krótko je namoczcie, a potem usuńcie z nich pestki.

Przepis: Roladki z boczku

Roladki z wędzonego boczku nadziewane suszonymi śliwkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 8 grubszych plastrów chudego, wędzonego boczku
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Formowanie roladekŚliwki suszone opłucz, osusz. Kładź po 2-3 na brzegu każdego plastra wędzonego boczku i owijaj je kilkukrotnie, aż powstaną eleganckie roladki. Zepnij je wykałaczkami.
  2. Pieczenie roladekRoladki ułóż w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu połóż gałązkę rozmarynu. Roladki piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać roladki z wędzonego boczku?

Roladki z wędzonego boczku na przekąskę można jeść bez żadnych dodatków lub z sosem, np. barbecue albo paprykowym. Gdy zaś przyrządzacie roladki z myślą o daniu obiadowym, zaserwujcie je z gotowanymi ziemniakami i np. surówką z marchewki czy surówką z pora.

Czytaj też:
Kolorowa, warstwowa przekąska z wędzonym łososiem to hit w moim domu. Robię ją w 20 minut
Czytaj też:
Tak podsmażone kawałki boczku to baza szybkiego obiadu. Dodaj tylko makaron i proste składniki