Jak weekend, to wiadomo, że gotuje się rosół. A z rosołu zostaje mięso i warzywa. Pierwsze zwykle zamieniam w farsz do pierogów, a drugie w... sałatkę jarzynową! Dorzucam do niej tylko jeszcze kilka prostych składników i sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Oczywiście wszystkie składniki trzeba drobno pokroić i wymieszać z sosem. Ale to trwa dosłownie chwilę.
Dlaczego warto jeść warzywa z rosołu?
Wiele osób warzywa z rosołu traktuje, jako produkt uboczny. I rzeczywiście w garnku rosołu najważniejszy jest wywar. Jednak warzyw absolutnie nie powinniśmy marnować. Oczywiście są mniej wartościowe niż surowe czy krótko gotowane, jednak wciąż zawierają dużo błonnika, soli mineralnych i witamin, np. beta-karotenu. Co więcej, są pełne smaku, bo w wywarze przeniknęły smakiem mięsa i przypraw. Jeśli chcecie przeznaczyć je na sałatkę, wyjmijcie je z rosołu, gdy tylko zrobią się odpowiednio miękkie.
Jak zrobić ekspresową sałatkę jarzynową?
Do przygotowania ekspresowej sałatki jarzynowej używam nie tylko warzyw z rosołu, ale też gotowanych ziemniaków, które zostały mi z drugiego dania. Zwykle jest to 1-2 sztuki, a więc idealna ilość do mojej sałatki. Dorzucam też do nich kiszony ogórek, groszek i ewentualnie kukurydzę konserwową, jajko, cebulę i trochę majonezu. Sałatka smakuje wspaniale.
Przepis: Resztkowa sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu i z ziemniaków z drugiego dania
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 1-2 gotowane ziemniaki
- 2 gotowane marchewki
- 1 gotowana pietruszka
- kawałek ugotowanego selera
- 1/2 szklanki groszku z puszki
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 ogórki kiszone
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 cebuli
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówUgotowane, wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę. Groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Ogórki kiszone, cebulę i obrane jajka pokrój w kostkę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki wymieszaj. Dodaj do nich majonez, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną zalewy z groszku.
Sałatka jarzynowa w lżejszej wersji
Kaloryczność sałatki jarzynowej znacznie podnosi majonez. Jeśli więc chcecie ograniczyć w tej potrawie zawartość tłuszczu, wymieszajcie np. łyżkę majonezu z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Sos wciąż będzie smaczny, jednak korzystniejszy dla sylwetki.
Czytaj też:
Zielona sałatka z jajkiem wychodzi na zdrowie i sprzyja szczupłej sylwetce. Robię ją z 4 składnikówCzytaj też:
Do awokado dorzucam dwa zdrowe warzywa. To ekspresowa sałatka idealna na kolację i nie tylko