Gotowane ziemniaki zwykle zamieniane są w kopytka czy sałatkę. Ja jednak znalazłam jeszcze smaczniejszy sposób na ich wykorzystanie. Łączę je z kilkoma prostymi składnikami i umieszczam w gofrownicy. Wychodzą wytrawne gofry, którymi naprawdę można się najeść. Zwykle podaję je na kolację, ale można je też zaserwować na przekąskę czy śniadanie.
Czym warto wzbogacić ziemniaczane gofry?
Podstawą tych pożywnych gofrów jest masa z gotowanych ziemniaków. By wyszły odżywcze i smaczne, warto do niej dodać kilka prostych składników. Ja zwykle sięgam po ser, wędlinę i warzywa. Z ziemniaczanym smakiem dobrze komponuje się cebula, marchewka, papryka czy cukinia. Do masy można też wsypać trochę posiekanej natki pietruszki czy szczypiorku.
Jak zrobić pożywne gofry ziemniaczane?
By przygotować pożywne gofry ziemniaczane, ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę i wymieszać z kilkoma dodatkami. Są to: mąka, która zagęszcza masę, proszek do pieczenia, który ją spulchnia i jajka, które łączą składniki. By masa była nieco lżejsza, warto do niej dodać odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Na końcu do masy dorzucam wybrane dodatki i całość mieszam. Teraz pozostaje tylko upiec placki w gofrownicy.
Przepis: Gofry ziemniaczane
Gofry z gotowanych ziemniaków z pożywnymi dodatkami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 100 g szynki lub parówek
- 30 g startego sera
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła lub oleju do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Dorzuć pokrojoną szynkę lub parówki, starty ser, a także przyprawy oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
- Pieczenie gofrówGofrownicę rozgrzej, foremki posmaruj tłuszczem. Nakładaj na nie porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź, zamknij gofrownicę. Ziemniaczane gofry piecz 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Jak podać gofry ziemniaczane?
Gofry ziemniaczane najlepiej smakują podane od razu po zdjęciu z gofrownicy. Dobrym dodatkiem do nich będzie sos jogurtowo-czosnkowy lub z gęsta śmietana wymieszana ze szczypiorkiem albo koperkiem. Warto też do nich podać lekką surówkę lub pokrojone, świeże warzywa, np. pomidor, paprykę, ogórek.
Czytaj też:
Te placki ziemniaczane smakują fenomenalnie. Odkryj sekret ich bezmięsnego farszuCzytaj też:
Ziemniaki łączę z dodatkami i nadziewam pożywnym farszem. Takie kluski często robiła moja babcia