Dzięki jednemu dodatkowi ta sałatka z tuńczyka nabiera wyrazu. Mogę ją jeść bez końca

Dzięki jednemu dodatkowi ta sałatka z tuńczyka nabiera wyrazu. Mogę ją jeść bez końca

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem i kolendrą
Sałatka z tuńczykiem i kolendrą Źródło: Shutterstock / Kohuku
Tuńczyk z puszki to doskonały dodatek do sałatek. Można do nich dorzucić różne dodatki, które wpłyną na smak. Moim odkryciem jest zielona roślina, dzięki której pożywna sałatka nabrała charakteru.

Tuńczyk z puszki to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. To dlatego, że jest smaczny i pożywny i gotowy do użycia. Wystarczy tylko otworzyć puszkę, nieco osączyć kawałki ryby i połączyć z innymi składnikami. A trzeba przyznać, że ryba ta dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. I bardzo dobrze, bo za każdym razem można się delektować nieco inną potrawą.

Jakie składniki harmonizują z tuńczykiem z puszki?

Tuńczyk z puszki dobrze komponuje się ze składnikami skrobiowymi typu ryż czy makaron. Świetnie też pasuje do różnych warzyw. Można go połączyć z kukurydzą z puszki, z kiszonym ogórkiem, cebulą czy pomidorem. Dopełnieniem całości powinien być sos. Można też sięgnąć po zieleninę, która sprawi, że sałatka nabierze apetycznego wyglądu i stanie się wartościowsza.

Jak zrobić sałatkę z tuńczyka, pomidora i kolendry?

Tę sałatkę z tuńczyka wymyśliłam na poczekaniu i okazała się strzałem w dziesiątkę. Zrobiłam ją bardzo szybko ze składników, które akurat miałam pod ręką, a były to: tuńczyk w oleju, pomidory i świeża kolendra. Całość wymieszałam z lekkim sosem i doprawiłam do smaku. Już wiem, że jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu.

Przepis: Sałatka z tuńczyka z kolendrą

Aromatyczna sałatka z tuńczyka z puszki, pomidorów i kolendry

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówTuńczyk osącz z zalewy, podziel na kawałki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Kolendrę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Sosem polej sałatkę, całość wymieszaj, dopraw do smaku.

Jakie są walory zielonej kolendry?

Zielona kolendra to aromatyczne zioło o intensywnym, cytrusowo-korzennym smaku. Oprócz walorów kulinarnych ma także liczne walory zdrowotne. Poprawia trawienie i łagodzi wzdęcia, ułatwia też usuwanie z organizmu metali ciężkich. Poza tym ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Obniża również poziom cukru i cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na ciśnienie krwi.

Czytaj też:
Ta szybka sałatka makaronowa z szynką jest idealna na kolację. Składniki każdy ma w domu
Czytaj też:
Lekka sałatka brokułowa to przekąska idealna. Jest zdrowa i szybko redukuje ochotę na przegryzki