Patent na genialną przekąskę z jabłek mam od instruktorki fitness. Sięgam po ten smakołyk bez wyrzutów sumienia

Patent na genialną przekąskę z jabłek mam od instruktorki fitness. Sięgam po ten smakołyk bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Przekąska z jabłek i masła orzechowego
Przekąska z jabłek i masła orzechowego Źródło: Shutterstock / Mouse family
Zdrowa przekąska, którą można zajadać bez wyrzutów sumienia, a która jednocześnie smakuje jak deser? Jest na to smaczny i prosty sposób. Wystarczy, że masz pod ręką jabłko i masło orzechowe.

Po jednym z treningów fitness zauważyłam, jak instruktorka podczas przerwy wyciąga pudełeczko z kawałkami jabłek i... słoiczek masła orzechowego. Jadła jabłka smarując je niewielką ilością masła. Przekąska wyglądała tak smakowicie, że w drodze do domu zahaczyłam o osiedlowy sklepik spożywczy, a chwilę później zajadałam w domu jabłka z masłem orzechowym.

Jak zrobić przekąskę z jabłek i masła orzechowego?

Na tę przekąskę nawet nie trzeba podawać przepisu: po prostu bierzesz jabłka i masło orzechowe i zajadasz razem. Ja lubię pokroić jabłko na ćwiartki i na każdą nałożyć odrobinę masła, ale można też wydrążyć jabłko, pokroić je na plastry i smarować masłem orzechowym niczym owocowe kanapki.

Do zrobienia tej przekąski z jabłek możesz wybrać ulubioną odmianę owocu. Każdy ma tu swoje preferencje i nimi najlepiej się kierować. Ja uwielbiam jabłka kwaśne, dlatego sięgam chętnie po szare renety, a w sezonie po papierówki i antonówki. Ale lubię też championy i one też nierzadko są u mnie bazą przekąski z masłem orzechowym.

Taką przekąskę łatwo zabrać do szkoły czy pracy: tu bierzcie dobry przykład od wspomnianej instruktorki. Wystarczy zapakować jabłko w pojemnik, a masło zabrać w niewielkim słoiczku lub przełożyć odpowiednią porcję do pudełka.

Rada: w wersji z masłem orzechowym dobrze smakują nie tylko jabłka, ja robiłam także podobną przekąskę z gruszek oraz bananów.

Jakie masło orzechowe wybrać?

Przekąska z jabłek i masła orzechowego będzie wartościowa i zdrowa (pełna witamin, błonnika, białka, zdrowych tłuszczów), jeśli postawisz na dobrej jakości masło orzechowe. Co to oznacza? Powinni to być masło w stu procentach zrobione z orzechów. Zwróć uwagę na informacje na etykiecie. Dobre masło nie powinno mieć dodatku oleju, ale też soli czy cukru.

Czytaj też:
Kawa z tym dodatkiem hamuje ochotę na słodycze. Wystarczy szczypta, by dostrzec efekty
Czytaj też:
Czy picie herbaty z cytryną wychodzi na zdrowie? Poznaj plusy i minusy tego napoju