Po jednym z treningów fitness zauważyłam, jak instruktorka podczas przerwy wyciąga pudełeczko z kawałkami jabłek i... słoiczek masła orzechowego. Jadła jabłka smarując je niewielką ilością masła. Przekąska wyglądała tak smakowicie, że w drodze do domu zahaczyłam o osiedlowy sklepik spożywczy, a chwilę później zajadałam w domu jabłka z masłem orzechowym.
Jak zrobić przekąskę z jabłek i masła orzechowego?
Na tę przekąskę nawet nie trzeba podawać przepisu: po prostu bierzesz jabłka i masło orzechowe i zajadasz razem. Ja lubię pokroić jabłko na ćwiartki i na każdą nałożyć odrobinę masła, ale można też wydrążyć jabłko, pokroić je na plastry i smarować masłem orzechowym niczym owocowe kanapki.
Do zrobienia tej przekąski z jabłek możesz wybrać ulubioną odmianę owocu. Każdy ma tu swoje preferencje i nimi najlepiej się kierować. Ja uwielbiam jabłka kwaśne, dlatego sięgam chętnie po szare renety, a w sezonie po papierówki i antonówki. Ale lubię też championy i one też nierzadko są u mnie bazą przekąski z masłem orzechowym.
Taką przekąskę łatwo zabrać do szkoły czy pracy: tu bierzcie dobry przykład od wspomnianej instruktorki. Wystarczy zapakować jabłko w pojemnik, a masło zabrać w niewielkim słoiczku lub przełożyć odpowiednią porcję do pudełka.
Rada: w wersji z masłem orzechowym dobrze smakują nie tylko jabłka, ja robiłam także podobną przekąskę z gruszek oraz bananów.
Jakie masło orzechowe wybrać?
Przekąska z jabłek i masła orzechowego będzie wartościowa i zdrowa (pełna witamin, błonnika, białka, zdrowych tłuszczów), jeśli postawisz na dobrej jakości masło orzechowe. Co to oznacza? Powinni to być masło w stu procentach zrobione z orzechów. Zwróć uwagę na informacje na etykiecie. Dobre masło nie powinno mieć dodatku oleju, ale też soli czy cukru.
Czytaj też:
Kawa z tym dodatkiem hamuje ochotę na słodycze. Wystarczy szczypta, by dostrzec efektyCzytaj też:
Czy picie herbaty z cytryną wychodzi na zdrowie? Poznaj plusy i minusy tego napoju