Ciasto francuskie można formować na wiele sposobów. Robi się z niego poduszeczki, rogaliki czy koperty. Jednak moim zdaniem najmniej pracy jest przy ślimaczkach. Nie trzeba tu bowiem osobno formować każdej porcji, a raz-dwa zawinąć ciasto z farszem, a potem pokroić w plastry. Po upieczeniu przekąska wygląda niezwykle apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje.
Jakim farszem posmarować ciasto francuskie?
Jeśli chcecie przygotować z ciasta francuskiego wytrawne ślimaczki, możecie sięgnąć po różne farsze. Dobrze sprawdzi się np. nadzienie z podduszonego szpinaku i sera feta czy z mielonego mięsa duszonego z pomidorami. Ja bardzo lubię aromatyczny farsz z pieczarek i cebuli. Robi się go całkiem szybko i co ważne – smakuje całej mojej rodzinie.
Jak zrobić wytrawne ślimaczki z pieczarkowym farszem?
Przygotowanie wytrawnych ślimaczków z pieczarkowym farszem należy zacząć od przyrządzenia nadzienia. By farsz nie wypływał ze zrolowanego ciasta, powinien być dość zwarty. Dlatego pieczarki na ten farsz ścieram na dużych oczkach, a potem podduszam je z cebulą, aż odparuje cały płyn. Po doprawieniu i wymieszaniu z jajkiem, farsz jest gotowy do smarowania.
Przepis: Ślimaczki z pieczarkowym farszem
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkowym farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem. Duś, aż odparuje płyn. Farsz wystudź, wymieszaj z jajkiem.
- Formowanie ślimaczkówCiasto francuskie rozwiń, posmaruj passatą. Rozłóż na nim farsz pieczarkowo-cebulowy. Zwiń dość ścisłą roladę, zaczynając rolowanie od dłuższego boku ciasta. Roladę pokrój w plastry o szerokości ok. 2-2,5 cm.
- Pieczenie ślimaczkówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ślimaczki przekrojem do góry. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią.
Jak ozdobić ślimaczki z ciasta francuskiego?
Ślimaczki z ciasta francuskiego wyglądają niezwykle apetycznie, dzięki temu, że widać dodany farsz. Jeśli jednak chcecie jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd tej przekąski, możecie sięgnąć po posypkę. W tym celu ułożone na blasze plastry nadzianego ciasta należy posmarować rozkłóconym jajkiem, a potem posypać np. sezamem, nasionami czarnuszki, kminku czy posiekanymi orzechami.
Czytaj też:
Z ciasta francuskiego robię efektowne przekąski. Goście zawsze są zachwyceni ich smakiemCzytaj też:
Chrupiące paszteciki z mięsem robię w 40 minut. Prosty przepis, który zawsze się udaje