Z ciasta francuskiego robię efektowne przekąski. Goście zawsze są zachwyceni ich smakiem

Z ciasta francuskiego robię efektowne przekąski. Goście zawsze są zachwyceni ich smakiem

Dodano: 
Przekąska z ciasta francuskiego, pesto i szynki
Przekąska z ciasta francuskiego, pesto i szynki Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Szukasz pomysłu na szybką, ale efektowną przekąskę? Kwadraty z ciasta francuskiego, pesto i szynki to połączenie smaków, które zrobi wrażenie na twoich gościach.

Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych półproduktów. Można z niego zrobić zarówno przekąski na słono, jak i na słodko. Moje ulubione to te inspirowane kuchnią śródziemnomorską.

Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego, pesto i szynki?

Do przygotowania tej pysznej przekąski wystarczy jedno opakowanie ciasta francuskiego, odrobina pesto i kilka plasterków dobrej szynki. Użyj schłodzonego ciasta francuskiego, aby łatwo je rozwałkować i pokroić. W tym przepisie możesz użyć klasycznego pesto na bazie bazylii, ale świetnie sprawdzi się również intensywniejsze pesto z suszonych pomidorów. Dobrze skomponuje się także nieco ostrzejsze pesto pietruszkowe lub jarmużowe.

Porada: przygotowując przekąski, nie nakładaj zbyt dużo pesto ani szynki – zbyt ciężkie dodatki sprawią, że ciasto może się nie dopiec od spodu.

Przepis: Przekąska z ciasta francuskiego, pesto i szynki

Chrupiące, złociste kwadraty z ciasta francuskiego z dodatkiem pesto i aromatyczną szynką.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
213 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 4-5 łyżek zielonego pesto
  • 100 g szynki
  • 1 jajko

Do dekoracji:

  • kilka gałązek natki pietruszki lub świeżych listków bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRozwiń ciasto francuskie na blacie. Jeśli ciasto jest mrożone, pamiętaj, by je wcześniej rozmrozić. Po rozwinięciu pokrój je na kwadraty o boku około 6-8 cm. Jajko rozbij i roztrzep w miseczce.
  2. Przygotowanie przekąsekNa środku każdego kwadratu rozsmaruj niewielką ilość pesto (około 1/2 łyżeczki). Na pesto połóż kawałek szynki. Możesz ją lekko złożyć lub uformować, aby nadać przekąsce bardziej dekoracyjny wygląd. Szynka powinna przykrywać pesto, ale nie wystawać poza brzegi ciasta. Brzegi kwadratów posmaruj roztrzepanym jajkiem – to sprawi, że będą złociste po upieczeniu.
  3. Pieczenie przekąsekUłóż kwadraty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte. Gotowe przekąski wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Dekorowanie: Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami natki pietruszki.
  4. DekorowaniePrzed podaniem udekoruj przekąski świeżymi listkami natki pietruszki.

Wskazówka: jeśli nie masz pod ręką pesto, możesz je zastąpić prowansalską pastą z oliwek, czyli tapenadą lub po prostu musztardą, np. Dijon.

Jaką szynkę wybrać do przekąski z ciasta francuskiego i pesto?

Ciasto francuskie i pesto najlepiej współgrają z szynką parmeńską, która jest delikatna, lekko słona i aromatyczna. Sprawdzi się również szynka szwarcwaldzka, wędzona, o bardziej wyrazistym smaku. Świetną opcją dla dzieci lub osób preferujących łagodniejsze smaki będzie klasyczna szynka gotowana – wyjątkowo delikatna i neutralna. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiący efekt, możesz użyć cienkich plastrów boczku. Dla osób szukających lżejszej alternatywy idealna będzie szynka drobiowa lub jej wegański zamiennik.

Co można dodać do przekąski z ciasta francuskiego, pesto i szynki?

Najprostszy i najszybszy sposób na uatrakcyjnienie tej przekąski to dodatek startego sera, np. parmezanu lub goudy. Ciekawy smakowy efekt uzyskasz, dodając pod szynkę cienki plasterek mozzarelli. Na upieczone przekąski możesz położyć świeże liście bazylii, rukoli lub posypać prażonym sezamem.

Czytaj też:
Ekspresowe ślimaczki z boczkiem. Chrupiącą przekąskę przygotujesz w 10 minut, a wszyscy się zachwycą
Czytaj też:
Gdy goście w drodze, robię ekspresowe paluchy serowe. Poznaj patent na chrupiącą przekąskę w 20 minut