Paszteciki z ciasta francuskiego wypełnionego mięsem mielonym to idealny pomysł na sycącą przekąskę z kilku prostych składników. To pyszne danie jest tanie, a gotowe ciasto francuskie sprawia, że przygotowanie pasztecików do pieczenia zajmuje mniej niż 30 minut.
Jak zrobić paszteciki z mięsem mielonym?
Do przygotowania chrupiących pasztecików z ciasta francuskiego wybieram umiarkowanie tłuste mięso wieprzowe z szynki, które podsmażam z aromatycznymi dodatkami. Wieprzowinę możesz zastąpić wołowiną, a także drobiem. Farsz studzę i nadziewam nim ciasto francuskie. Dobrym pomysłem jest przygotowanie farszu dzień wcześniej.
Jeżeli nie przepadasz za ciastem francuskim, to możesz zastąpić je gotowym lub domowym ciastem drożdżowym. Do dekoracji pasztecików używam jasnego i ciemnego sezamu, który możesz zastąpić ulubionymi ziołami, gruboziarnistą solą, kminkiem oraz nasionami czarnuszki.
Żeby paszteciki ładnie wyrosły i wyszły bardzo chrupiące, ciasto powinno być mocno schłodzone. Gotowe paszteciki piekę w temperaturze 200 stopni Celsjusza, ale sprawdź na opakowaniu produktu, jaką temperaturę pieczenia zaleca jego producent.
Wskazówka: zwróć uwagę na skład kupowanego ciasta francuskiego. Im krótszy, tym lepszy smak pasztecików. Najlepiej smakuje ciasto francuskie bez tłuszczów utwardzanych i innych wysoko przetworzonych dodatków. Idealnym wyborem jest ciasto, w którego składzie znajdują się jedynie mąka pszenna, woda, masło i sól.
Porada: jeżeli masz niewiele czasu, to z poniższych proporcji składników możesz również przygotować efektowne rolady nadziewane mięsem, które przed podaniem wystarczy pokroić na grube plastry.
Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego mięsem
To mój niezawodny patent na szybką przekąskę lub dodatek do zup.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 28
- Liczba kalorii
- 174 w każdej porcji
Składniki
- 750 g ciasta francuskiego
- 800 g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 duże jajko
- 2 i 1/2 łyżki jasnego sezamu
- 2 i 1/2 łyżki ciemnego sezamu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie i składników farszu i smażenieCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj mięso, oregano oraz słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj i rozbij większe grudki mięsa. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. Dopraw gotowy farsz do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i pozostaw do ostygnięcia.
- Formowanie pasztecikówCiasto francuskie delikatnie rozwiń i wykrój kwadraty lub prostokąty (z 1 opakowania wykrawam 14 prostokątów o wymiarach 12 x 6 cm). Wzdłuż krótszego boku kawałka ciasta ułóż porcję farszu i zwiń rulon.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). W miseczce roztrzep jajko (możesz zastąpić je mlekiem). Gotowe paszteciki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Posmaruj wierzch pasztecików jajkiem i posyp sezamem. Piecz 15-20 minut – ciasto powinno się rozwarstwić i ładnie przyrumienić.
Paszteciki z mięsem wyśmienicie smakują podawane na ciepło i na zimno. Przepis możesz dowolnie modyfikować, przyprawiając mięsny farsz ulubionymi przyprawami i ziołami oraz zastępując mięso mielone innym nadzieniem np. z pieczarek, kiszonej kapusty, szpinaku i żółtego sera.
Czytaj też:
Gdy goście w drodze, robię ekspresowe paluchy serowe. Poznaj patent na chrupiącą przekąskę w 20 minutCzytaj też:
Zamiast kanapek podaję szybkie, pożywne wrapy. Smakują tak, że każdy zamawia po dwa