Elegancką sałatkę z kurczakiem podaję w pucharkach. Jest idealna na świąteczny stół

Elegancką sałatkę z kurczakiem podaję w pucharkach. Jest idealna na świąteczny stół

Dodano: 
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem 
Chcesz zaskoczyć swoich gości pyszną i efektowną sałatką? Wypróbuj przepis na świąteczną sałatkę z wędzonym kurczakiem, którą podasz w pięknych pucharkach. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smaku.

Świąteczna sałatka z wędzonym kurczakiem to danie pełne smaku, które uatrakcyjni każde bożonarodzeniowe menu. Jest prosta do przygotowania i szalenie efektowna. Dzięki warstwom i różnorodnym składnikom, każda porcja sałatki to małe dzieło sztuki kulinarnej. Sałatkę możesz łatwo dostosować do swoich preferencji, zmieniając składniki lub kolejność poszczególnych warstw.

Wskazówka: jeśli chcesz, by sałatka miała delikatniejszy smak i była mniej kaloryczna zamiast majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem bądź samego jogurtu, np. greckiego.

Jak przygotować sałatkę z wędzonego kurczaka?

Smakowym i estetycznym kluczem tej sałatki są warstwy. Dzięki nim uzyskujesz nie tylko atrakcyjny wygląd dania, ale również sprawiasz, że każda porcja ma równomiernie rozłożone składniki, co zapewnia idealny balans smakowy. Pucharki są doskonałym wyborem, ponieważ dodatkowo pozwalają na podanie porcji w indywidualnych naczyniach. Świąteczna sałatka zasługuje na piękną prezentację, dlatego oprócz natki pietruszki, możesz dodać na wierzch, np. kawałki czerwonej papryki, które będą ładnie kontrastować z zielonymi warstwami i żółtym serem, tworząc świąteczny akcent.

Porada: do sałatki najlepiej pasuje ser o średniej twardości, np. gouda, cheddar czy edam. Zbyt twardy ser, jak parmezan, może zdominować smak, a ser bardzo miękki, jak mozzarella, może sprawić, że sałata będzie zbyt wilgotna. Wybierz ser, który łatwo się kroi lub ściera.

Przepis: Sałatka z wędzonym kurczakiem

To idealna przekąska do świątecznego menu. Najefektowniej wygląda ułożona warstwowo w szklankach naczyniach, np. pucharkach.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
247 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek zielony
  • 200 g wędzonego kurczaka
  • 100 g żółtego sera
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUgotuj ziemniaki w mundurkach. Po ostudzeniu obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo (około 8 minut), a następnie ostudź je, obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj także marchewkę, którą po ostudzeniu pokrój w drobną kostkę. Ogórek zielony umyj, obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w małą kostkę. Następnie pokrój wędzonego kurczaka w drobną kostkę lub porwaną na mniejsze kawałki. Żółty ser zetrzyj na tarce.
  2. Układanie warstwWybierz przezroczyste pucharki, dzięki którym warstwy będą dobrze widoczne. Sałatkę układaj warstwowo, każdą warstwę lekko posmaruj majonezem, a następnie delikatnie dociśnij. Pierwszą warstwę, czyli ziemniaki ułóż równą na dnie pucharka i delikatnie posól i popieprz. Następnie dodaj warstwę jajek, wędzonego kurczaka, ogórka i marchewki. Na wierzch ułóż starty żółty ser.
  3. Dekorowanie i chłodzenieWiech każdego pucharku możesz udekorować żywą natką pietruszki. Sałatkę schłodź wstawiając je do lodówki na co najmniej 1 godzinę, by smaki się przegryzły i sałatka dobrze się schłodziła.

Jak przechowywać sałatkę z wędzonym kurczakiem?

Sałatkę najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się przegryźć. Można ją przechowywać w lodówce do 1-2 dni, ale pamiętaj, że z czasem majonez może sprawić, że sałatka stanie się bardziej miękka.

Inne wersje sałatki z wędzonym kurczakiem

Możesz przygotować sałatkę na bazie różnych mięs, takich jak wędzone mięso wołowe, szynka czy wędzony łosoś. Jej smak i wygląd znakomicie wzbogacą dodatkowe składniki, takie jak czerwony burak, jabłko czy orzechy włoskie. Burak doda koloru i lekko słodkawego smaku, jabłko subtelnej świeżości i lekko kwaskowatego akcentu, a orzechy chrupkości, która idealnie skomponuje się z wędzonym kurczakiem. Zmieniając składniki, uzyskasz interesujące smaki i nową kolorystykę warstw.

Czytaj też:
Zaskocz bliskich lekką sałatką ryżową. Szybki przepis nie tylko na Boże Narodzenie
Czytaj też:
Ekspresowe roladki z szynki zachwycają ziołowym smakiem. Idealna przekąska gotowa w 20 minut