Sałatka ryżowa na świątecznym stole? Dlaczego nie! W moim przepisie pojawia się w towarzystwie szynki, żółtego sera i majonezu, ale bardzo łatwo przygotujesz ją w wersji fit i bezmięsnej. Wystarczy, że zastąpisz szynkę wędzonym kurczakiem, zamiast żółtego sera użyjesz korniszonów, a dodatek majonezu – jogurtem. Możesz też przyrządzić wersję wege, rezygnując z mięsa i dodając wegańskiego majonezu. Polecam tę lekką sałatkę nie tylko od święta.
Jak przygotować świąteczną sałatkę ryżową?
W sałatce ryżowej najlepiej sprawdzi się ryż długoziarnisty. Jego ziarna mają około 7 milimetrów długości, są podłużne i zawierają niewielką ilość skrobi, co sprawia, że są bardziej sypkie niż np. ryż krótkoziarnisty. Odmiany takie jak Basmati, Parboiled czy ryż jaśminowy nie sklejają się po ugotowaniu, dzięki czemu znakomicie sprawdzają się w sałatkach.
Świąteczny charakter sałatki zapewnią suszone rodzynki, które możesz zastąpić suszoną żurawiną. Sprawdzą się także orzechy włoskie, których alternatywą mogą być migdały.
Wskazówka: orzechy możesz przed posiekaniem delikatnie podprażyć na suchej patelni, aby nabrały aromatu. Zaleca się, aby przed tą czynnością obrać ich skórkę, która może nadać gotowej przekąsce gorzki smak. W tym celu umieść je na 30 sekund we wrzątku, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Dzięki temu łatwiej będziesz mógł je obrać przy użyciu małego nożyka. Praż orzechy na patelni z obu stron przez około 5-6 minut. Ich smak możesz urozmaicić dodatkiem miodu, sproszkowanej papryczki chili lub odrobiny soli.
Przepis: Sałatka ryżowa na Święta
Danie ma bogaty, zróżnicowany smak. Łączy słodkie i wytrawne nuty.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 347 w każdej porcji
Składniki
- 200 g ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 czerwona papryka
- 100 g sera żółtego
- 150 g szynki
- 1/2 szklanki suszonych rodzynek
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- 6 listków sałaty masłowej
- 5 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuUgotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
- Przygotowanie pozostałych składnikówSzynkę i żółty ser pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w drobną kostkę. Posiekaj orzechy. Suszone rodzynki namocz przez kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie odcedź i osusz. Otwórz puszki z groszkiem i kukurydzą, dokładnie odsącz nadmiar płynu. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
- Mieszanie sałatkiPokrojoną szynkę, żółty ser i paprykę dodaj do przestudzonego ryżu i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj odsączone rodzynki, kukurydzę i groszek. Na koniec dorzuć posiekane orzechy i natkę pietruszki, dodaj majonez i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
- Podanie sałatkiWymieszaną sałatkę przełóż do miski wyłożonej liśćmi sałaty. Udekoruj ją pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i winogronami. Możesz też posypać wierzch suszonymi rodzynkami, które podkreślą jej świąteczny charakter. Ryżową sałatkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce przez około 10 minut.
Ryżowa sałatka idealnie pasuje do świątecznych pieczonych mięs, np. kurczaka, indyka, schabu, szynki lub kaczki oraz ryb, np. smażonego lub pieczonego łososia i dorsza.
Ryż na świątecznym stole
W świątecznej tradycji ryż pojawia się głównie na południu Europy. W niektórych regionach Włoch na Boże Narodzenie przygotowuje się specjalne świąteczne risotto, np. z dodatkiem szafranu, grzybów, owoców morza lub dyni. Pojawią się tam także desery ryżowe, np. ryżowy pudding z mlekiem, cynamonem i skórką cytrynową.
Czytaj też:
Świąteczne roladki robię w 10 minut. To najszybsza i najprostsza przekąska na Boże NarodzenieCzytaj też:
„Śledzik na raz” w tej odsłonie to gwiazda świątecznego stołu. Jest elegancki i prosty w przygotowaniu