Ten sposób na „śledzika na raz” ma zdecydowanie wschodni rodowód. Jego idea wzięła się od szuby, czyli sałatki śledziowej, która jest klasykiem rosyjskiej i ukraińskiej kuchni. Część osób zna ją pod nazwą śledzie pod pierzynką. „Śledzik na raz” od kilku lat pojawia się na moim świątecznym stole. Ta elegancka przekąska świetnie komponuje się z tradycyjnym bożonarodzeniowym menu. Jest też gwiazdą karnawałowych przyjęć. Zawsze podaję ją w estetycznych naczyniach.
Tradycyjny „śledzik na raz” z nowoczesnym twistem
W tym daniu ważnym składnikiem są śledzie. Idealne do tej przekąski będą matiasy w oleju. Są miękkie i łagodne w smaku, więc doskonale komponują się z ostrzejszymi składnikami. Świetnie łączą się także z ziemniakami i innymi gotowanymi warzywami.
Moim tajnym składnikiem, którym unowocześniam ten klasyk rosyjskiej kuchni, są kapary. Ich dodatek nadaje „śledzikowi na raz” nowoczesnego charakteru, wprowadzając lekką, pikantną nutę. Aby przekąska miała jeszcze bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do sosu odrobinę soku z cytryny. Jeśli smak kaparów nie należy do twoich ulubionych, to składnik ten łatwo zastąpić posiekanymi kiszonymi ogórkami – będzie równie smacznie.
Jak zrobić śledzik na raz?
Robienie przekąski zaczynasz od przygotowania śledzi oraz ugotowania warzyw w mundurkach i jajek na twardo (umieszczając je w osolonym wrzątku i gotując ok. 8-10 minut). Śledzie musisz je wymoczyć w zimnej wodzie (przez ok. 4 godziny) lub mleku (wystarczą 2 godziny), a następnie osuszyć. Po pokrojeniu składników, zostaje ci tylko ułożyć je w przygotowanych naczyniach.
Porada: śledź w takim wydaniu przed zaserwowaniem powinien być również odpowiednio schłodzony.
Przepis: „Śledzik na raz”
To genialny sposób na elegancką przekąskę nie tylko na wigilijny stół.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 157 w każdej porcji
Składniki
- 300 g filetów śledziowych w oleju
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 buraki
- 1 cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki kaparów
Na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- 5 gałązek koperku
- 15 dodatkowych kaparów
Sposób przygotowania
- Uszykowanie skałdnikówUgotuj ziemniaki, marchewki i buraki w mundurkach do miękkości. Warzywa odcedź, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz je także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, oddziel żółtka od białek, po czym drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Wymoczone i osuszone śledzie pokrój w niewielkie kawałki.
- Przygotowanie sosuWymieszaj majonez z musztardą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- WykonanieUkładaj składniki warstwami w przezroczystych naczyniach. Na dno połóż połowę ziemniaków. Następnie dodaj warstwę śledzi, cebuli i kaparów. Ułóż warstwę sosu. Kolejno układaj marchewkę, buraki i jajka. Wierzch sałatki możesz udekorować dodatkowymi kaparami i gałązkami koperku. Tak przygotowane przekąski wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
Jak podawać tę wykwintną przekąskę?
„Śledzik na raz” wymaga odpowiedniej oprawy i estetycznego podania. Ważne jest naczynie, w którym umieścisz przekąskę. Najlepiej będzie się prezentował w przezroczystych pojemnikach na eventowe przekąski lub w niewielkich szklanych miseczkach. Świetnie sprawdzą się w tej roli również literatki. Z poniższych składników możesz przygotować od 6 do 12 porcji, w zależności od wielkości naczyń, w których będziesz serwować to danie. Pamiętaj, aby tę przekąskę podawać schłodzoną!
Czytaj też:
Ta lekka sałatka śledziowa to u mnie świąteczny hit. Prosty przepis w 10 minut z tanich składnikówCzytaj też:
Kawałki śledzi przekładam smacznymi warstwami. Tę sałatkę podaję na co dzień i od święta