Nie zawsze mam czas, żeby smażyć całą górę naleśników i robić krokiety, które moja rodzina uwielbia zajadać z barszczem czerwonym. Niestety w okresie świąt Bożego Narodzenia często borykam się z problemem braku czasu. A przecież nie ma Wigilii bez barszczyku z pysznym dodatkiem. Wówczas zamiast robić krokiety czy kleić uszka, sięgam po ekspresowy przepis na paszteciki z grzybami. To uniwersalna przegryzka, bo doskonale sprawdza się również jako samodzielne danie.
Jak zrobić paszteciki z grzybami w wersji ekspresowej?
Ekspresowe paszteciki z gotowego ciasta francuskiego i wyrazistego w smaku nadzienia grzybowego doskonale sprawdzają się u mnie jako codzienna i odświętna przekąska. Brak konieczności przygotowania ciasta drożdżowego i oczekiwania, aż wyrośnie, sprawia, że zrobienie pasztecików nawet dla dużej liczby osób, zajmuje jedynie krótką chwilę.
Często sięgam po poniższy przepis z marszu, gdy mnie lub moich bliskich najdzie ochota na wytrawną przekąskę. Jeżeli nie mam akurat świeżych grzybów (pieczarki, boczniaki), to nadziewam ciasto francuskie farszem grzybowym ze słoika.
Robiąc paszteciki przed Wigilią, wykorzystuję jako składnik farszu leśne grzyby, na których gotuję tradycyjną zupę grzybową. Dodanie leśnych grzybów sprawia, że nadzienie jest bardzo aromatyczne i pachnie świętami. Jeżeli chcesz zrobić paszteciki z farszem na bazie suszonych grzybów leśnych lub z ich dodatkiem, to pamiętaj, aby zalać je zimną wodą i odstawić na kilka godzin do napęcznienia. Namoczone grzyby przed smażeniem ugotuj do miękkości.
Porada: posmarowane jajkiem paszteciki możesz posypać mieloną papryką, ziołami, kminkiem lub czarnuszką. Aromatyczne posypki dodają prostej przekąsce charakteru.
Przepis: Ekspresowe paszteciki z grzybami
Ten pyszny dodatek do czerwonego barszczu zrobisz raz-dwa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 358 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
Na farsz:
- 600 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
- 2/3 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Uszykowanie farszuPieczarki oczyść, obierz i posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż puszczony przez grzyby płyn całkiem odparuje. Porada: możesz również dodać do farszu żółty ser, ugotowaną kapustę kiszoną lub mięso z rosołu. Dopraw farsz oregano (opcjonalnie) oraz solą i pieprzem do smaku i pozostaw do ostygnięcia.
- Formowanie pasztecikówRozwiń płat ciasta francuskiego i przetnij wzdłuż na pół, żeby powstały 2 długie prostokąty. Na środku każdego kawałka ciasta ułóż przestudzony farsz i zwiń ciasto w rulon, starannie zlepiając miejsce łączenia, a następnie pokrój ostrym nożem na kawałki. Wskazówka: zazwyczaj kroję wypełniony farszem rulon z ciasta francuskiego na 2-centymetrowe kawałki i piekę paszteciki na jeden kęs, ale możesz również zrobić większe paszteciki np. o długości 5-7 cm. Powtórz czynności, nadziewając farszem, zwijając i krojąc pozostałe ciasto francuskie.
- PieczenieUłóż paszteciki z grzybami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz paszteciki około 15-20 minut – do zrumienienia.
Gotową przekąskę pozostaw do ostygnięcia.
Jak podawać paszteciki z grzybami?
Podaję paszteciki z grzybami jako samodzielną przekąskę oraz dodatek do czerwonego barszczu, zupy grzybowej, aromatycznego bulionu warzywnego, rosołu, postnej kapusty i bigosu.
Inne wersje farszu do pasztecików
Farsz do pasztecików robię nie tylko z pieczarek i leśnych grzybów, ale także np.:
- usmażonych z cebulą i ziołami boczniaków,
- ugotowanej kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli i grzybów (świetnie sprawdzi się również odparowana z nadmiaru płynu postna kapusta lub tradycyjny bigos),
- gotowanej i podsmażonej z cebulą białej kapusty i pokruszonego twarogu,
- szpinaku z czosnkiem i serem mozzarella,
- gotowanego mięsa i warzyw z rosołu.
Jak zrobić paszteciki z grzybami w cieście drożdżowym?
Paszteciki z ciasta drożdżowego to opcja dla cierpliwych. Przygotowuję je, gdy mam więcej wolnego czasu z ciasta na bazie mąki pszennej, świeżych drożdży, żółtek oraz letniego mleka, ale doskonale sprawdzi się również ciasto drożdżowe z dodatkiem śmietany i klasyczne ciasto drożdżowe (jak na pizzę). Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a gdy podwoi swoją objętość, wałuję na placek o grubości 4-5 mm i nadziewam farszem. Uformowane paszteciki przykrywam ściereczką i gdy lekko podrosną, smaruję jajkiem i piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.