Czerstwą bagietkę w mig zamieniam w genialną przekąskę. Sekretem jest prosty sos

Czerstwą bagietkę w mig zamieniam w genialną przekąskę. Sekretem jest prosty sos

Dodano: 
Przekąska z bagietki
Przekąska z bagietki Źródło: Shutterstock / Tawawoot
Masz w domu niezbyt świeżą bagietkę? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Raz-dwa przerobisz ją na pyszną przekąskę. Wystarczy jeden dodatek i prosty sos, a wszyscy będą się nią zajadać.

Bagietka jest bardzo smaczna, ale tylko wtedy, gdy jest świeża. Niestety dość szybko obsycha i robi się czerstwa. Gdy tak się stanie, wciąż jednak możecie przerobić ją na coś pysznego. Na genialną przekąskę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy tylko dołożyć do niej dwa dodatki.

Jakie pieczywo nadaje się do zapiekania?

Do zapiekania najlepsze jest lekkie, puszyste pieczywo. Może być przygotowane z mąki białej czy z dodatkiem innych, zdrowszych mąk, np. żytniej, orkiszowej, pełnoziarnistej. Ważne by nie było zbyt zwarte, bo takie po zapieczeniu zrobi się dość twarde. Oprócz bagietek do zapiekania dobrze sprawdzą się więc: kajzerka, bułka poznańska czy wrocławska pokrojona w grubsze kromki, a także pieczywo typu włoskiego, np. ciabatta.

Jak zrobić przekąskę z bagietki?

Przygotowanie przekąski z bagietki nie zajmie wiele czasu. Bułkę wystarczy tylko pokroić na grubsze kromki i ewentualnie posmarować je masłem. Do masła można dodać trochę czosnku i ziół, np. bazylii czy oregano. Potem bułki warto posypać startym serem i zrumienić w piekarniku. Pysznym dodatkiem do tej przekąski będzie aromatyczny sos pomidorowy.

Przepis: Przekąska z czerstwej bagietki

Przekąska z czerstwej bagietki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

  • 1 czerstwa bagietka
  • 70 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • 150 g startego sera np. mozzarella

Na sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g passaty
  • oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w rondelku na oliwie. Dodaj do niej przeciśnięty czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj passatę i trochę oregano, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Sos możesz zblendować.
  2. Przygotowanie pieczywaBagietkę pokrój z ukosa w dość grube kromki. Rozmiękczone masło wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Posmaruj nim kromki pieczywa.
  3. Pieczenie i serwowanie przekąskiKromki pieczywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posyp dość obficie startym serem. Całość wstaw do piekarnika o temperaturze ok. 210 stopni Celsjusza i piecz 3-5 minut, aż ser na grzankach się rozpuści i lekko zrumieni. Grzanki podawaj z sosem pomidorowym.

Co jeszcze można zrobić z czerstwej bagietki?

Czerstwą bagietkę można wykorzystać na kilka sposobów. Można z niej zrobić chrupiące mini-grzanki, które będą doskonałym dodatkiem do zupy-krem czy sałatki. Pokruszonym miękiszem z pieczywa można tez zagęścić np. gulasz czy sos. Mocno wysuszoną bagietkę najlepiej zaś zetrzeć i wykorzystać, jako tartą bułkę.

Czytaj też:
Już nie kupuję gotowych bagietek czosnkowych. Znam banalny patent na to pyszne pieczywo
Czytaj też:
Tę ekspresową przekąskę zrobiłam z produktów, które każdy ma w domu. Okazała się hitem