Już nie kupuję chałwy, bo robię jej pyszniejszą i zdrowszą wersję w domu. Przepis jest banalny

Już nie kupuję chałwy, bo robię jej pyszniejszą i zdrowszą wersję w domu. Przepis jest banalny

Dodano: 
Chałwa z pistacjami
Chałwa z pistacjami Źródło: Pixabay / yilmazfatih
Wiecie, że są wartościowe słodycze? Należy do nich między innymi chałwa. Choć jest słodka, zawiera wiele cennych składników. A gdy przygotujecie ją domowym sposobem, będziecie mieć pewność, że zawiera tylko naturalne dodatki.

Większość słodyczy dostarcza tylko pustych kalorii. Są jednak słodkie przekąski, w których składzie znajduje się dużo wartościowych składników. Należy tu wymienić czekoladę deserową, sezamki czy chałwę. Tę ostatnią można kupić gotową, ale bez problemu da się ją też zrobić domowym sposobem. Mnie szczególnie przypadła do gustu jej pistacjowa wersja, którą robi się ją całkiem szybko i prosto.

Jakie cenne składniki zawiera chałwa?

Podstawowymi surowcami do wyrobu chałwy są pasta sezamowa i orzechy. Produkty te kryją w sobie wiele cennych składników. Należą do nich:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, które dobrze wpływają na pracę serca i funkcjonowanie układu krążenia.
  • Wartościowe białko, które doskonale syci i jest składnikiem budulcowym.
  • Wapń, magnez i cynk. Składniki te wzmacniają kości i zęby, wspomagają pracę serca, układu nerwowego i odpornościowego.
  • Witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni nasze komórki przed uszkodzeniami, a także dobrze wpływa na serce i układ krążenia.
  • Błonnik wspomagający trawienie i wpływający na utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Jak zrobić chałwę pistacjową?

Przygotowując domową chałwę można sięgnąć po gotową pastę sezamową, czyli tahini lub przygotować ją samodzielnie z uprażonych i zblendowanych ziaren sezamu.

Przepis: Chałwa pistacjowa

Chałwa z pasty sezamowej i pistacji

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
arabska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g pistacji bez łupin
  • 100 g pasty sezamowej tahini
  • 150 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pistacjiOdłóż 50 g pistacji. Pozostałe zblenduj na niezbyt gładki proszek. Jeśli używasz solonych pistacji, najpierw przepłucz je zimną wodą, a potem osusz.
  2. Przygotowanie syropuDo rondelka wlej wodę, dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Gotuj, aż syrop zrobi się gęsty i lekko się zrumieni. Zdejmij go z ognia.
  3. Łączenie składnikówDo miski wlej tahini i dodaj zmiksowane pistacje. Powoli wlewaj gorący syrop cukrowy, cały czas mieszając, aby masa zaczęła gęstnieć. Połącz ją z całymi pistacjami.
  4. Formowanie chałwyForemkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niego przygotowaną masę, lekko ją ubij, wyrównując powierzchnię. Wystudzoną chałwę wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj krojoną na kawałki.

Czym warto wzbogacić chałwę?

Do chałwy warto dodać składniki, które dodatkowo podniosą jej wartość odżywczą. Mogą to być: orzechy pistacjowe, laskowe, włoskie, nerkowce czy ziemne. Dobrze też sprawdzą się: nasiona słonecznika, siemię lniane, suszone owoce, a także ciemne kakao, czekolada, miód czy aromatyczne przyprawy.

Czytaj też:
Biorę 3 składniki i ekspresowo robię z nich domowe sezamki. Są chrupiące, zdrowe i tańsze od kupnych
Czytaj też:
Tę obłędnie słodką i zdrową przekąskę robię z 3 składników. Poznaj przepis