Z ciasta na pizzę przygotowuję znakomitą przekąskę. Smaruję je tylko farszem i roluję

Z ciasta na pizzę przygotowuję znakomitą przekąskę. Smaruję je tylko farszem i roluję

Dodano: 
Ślimaczki ze szpinakiem
Ślimaczki ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / natkinzu
Jeśli chodzi o przekąski, moim ostatnim odkryciem są ślimaczki z ciasta na pizzę. Nadziewam je tanim farszem, a po upieczeniu całość smakuje znakomicie. Przekąska nie wymaga dużo pracy, a sprawdzi się przy różnych okazjach.

Ostatnio wypróbowałam przepis na prostą przekąskę z ciasta na pizzę. Okazała się strzałem w dziesiątkę. Do tej pory często przygotowywałam szybkie przekąski z ciasta francuskiego, ale ta z ciasta drożdżowego też jest pyszna. Ślimaczki ze szpinakiem idealnie sprawdzą się na rodzinnych wieczorach, a nawet na imprezach. Nie ważne ile ich zrobisz, wszystkie znikną z talerza.

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę robi się prosto i szybko. Wystarczy wsypać do miski 1,5 szklanki mąki, dodać do niej łyżeczkę drożdży instant, łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Składniki należy wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek i wyrobić z ok. 150 ml ciepłej wody. Ciasto trzeba przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, jest gotowe do użycia. Oczywiście podobnie jak ciasto francuskie, to na pizzę też można kupić gotowe.

Jak zrobić szpinakowe ślimaczki z ciasta na pizzę?

Przygotowanie szpinakowych ślimaczków najlepiej jest zacząć od sporządzenia ciasta. W czasie, gdy ciasto rośnie, należy zrobić farsz. Gdy te główne składniki mamy gotowe, uformowanie ślimaczków zajmie dosłownie chwilę. Potem pozostanie je tylko upiec, co też trwa krótko.

Przepis: Ślimaczki ze szpinakiem

Szpinakowe ślimaczki z ciasta na pizzę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 150 ml ciepłej wody lub mleka
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Na farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ mąki, drożdży, soli, cukru, oliwy i wody zagnieć gładkie ciasto drożdżowe. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie farszuW czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj szpinakowy farsz. W tym celu mrożony szpinak umieść na ciepłej patelni i całość podgrzewaj, aż szpinak rozmrozi się i odparuje z niego płyn. Wtedy dodaj do szpinaku masło i całość podsmaż. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podduś, dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz lekko przestudź.
  3. Formowanie ślimaczkówWyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na prostokątny placek. Posmaruj go szpinakowym farszem i posyp startym serem. Z ciasta zwiń rulon, pokrój go w plastry o szerokości ok. 2 cm.
  4. Pieczenie ślimaczkówŚlimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Całość piecz ok. 20 minut w 190-200 stopniach Celsjusza.

Inna wersja ślimaczków z ciasta na pizzę

Jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem, do ślimaczków może przygotować inny farsz. Może to być np. nadzienie z podsmażonych pieczarek albo z doprawionego na ostro twarogu. Dobrze też sprawdzą się farsze podobne, jak do pizzy. Tak więc rozwałkowane ciasto można posmarować doprawioną passatą pomidorową i posypać startą mozzarellą. Całość można dodatkowo obłożyć plasterkami szynki lub boczku.

Czytaj też:
Te kieszonki, to lepsza wersja pizzy. Są soczyste, idealne na przekąskę i szybko znikają
Czytaj też:
Biorę szynkę plus 2 dodatki i robię z nich ekspresową przekąskę. Smakuje, że palce lizać