Biorę szynkę plus 2 dodatki i robię z nich ekspresową przekąskę. Smakuje, że palce lizać

Biorę szynkę plus 2 dodatki i robię z nich ekspresową przekąskę. Smakuje, że palce lizać

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Lubię małe przekąski. Najlepiej takie domowej roboty, bo są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od kupnych. A można je zrobić raz-dwa. Wystarczy mieć dobry pomysł. Oto jeden z moich ostatnich. Naprawdę wart jest przetestowania.

Niektórzy myśląc o przekąsce mają na myśli chipsy czy cukierki. Ja jednak wolę coś zdrowszego i smaczniejszego. Choćby takiego, jak roladki z szynki. Robi się je dosłownie 10-15 minut, a zjada z wielką przyjemnością. Lubię je mieć w lodówce i sięgnąć sobie na wypadek głodu. Wtedy wiem, że nie chwycę za żadną bombę kaloryczną.

Jaka szynka jest najlepsza na roladki?

Jeśli chcesz przygotować kształtne, soczyste roladki, tu najlepiej sprawdzi się jeden rodzaj szynki. A mianowicie szynka konserwowa. W sumie można też sięgnąć po np. szynkę drobiową, której plasterki są prostokątne. Po zrolowaniu takich plasterków z dodatkami, powstaje elegancki rulon, który można pokroić na mniejsze części. Poza tym tego rodzaju szynka nie ma skórki i jest jednolita w całej masie.

Jak zrobić roladki z szynki?

Do przygotowania roladek z szynki możesz wykorzystać gotowy, smakowy serek kanapkowy. Jednak bez problemu przygotujesz smakowitą pastę twarogową do posmarowania szynki np. na bazie twarogu sernikowego z wiaderka. Wystarczy, że dodasz do niego trochę czosnku przeciśniętego przez praskę i całość doprawisz solą, pieprzem i ziołami. Zamiast czosnku możesz dodać starty chrzan lub musztardę.

Przepis: Ekspresowe roladki z szynki

Ekspresowe roladki z szynki, twarogu i ogórka konserwowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
eur
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 150 g kremowego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 8 niedużych ogórków konserwowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówDo twarożku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dopraw solą i pieprzem. Ogórki konserwowe przekrój wzdłuż na cztery części.
  2. Formowanie roladekKażdy plaster szynki posmaruj przygotowanym twarożku. Wzdłuż jednego dłuższego boku szynki ułóż 2 ogórki konserwowe pokrojone na słupki. Wokół ogórków zwiń roladkę. Każdą pokrój ostrym nożem na kawałki o szerokości 1,5-2 cm.

Inna wersja roladek z szynki

Roladki z szynki można przygotować też z zupełnie innymi dodatkami. Zamiast ogórka konserwowego, możesz wykorzystać np. ogórek świeży lub kiszony, ewentualnie słupki papryki konserwowej lub świeżej albo zblanszowanej marchewki. Natomiast serek kanapkowy możesz zastąpić np. pastą jajeczną czy pastą warzywną.

Czytaj też:
Te roladki z cukinii to łatwizna. Robię je z zaledwie dwóch składników, a są przepyszne
Czytaj też:
Te roladki robię z zaskakującego składnika. Smakują obłędnie i są doskonałe na śniadanie lub deser