Sałatki można przygotować z różnych składników. Dobrze by były wartościowe, bo wtedy cała przekąska wyjdzie nam na zdrowie. Taka właśnie jest moja chrupiąca sałatka warzywna. Dodaję do niej też awokado oraz kiełki pszenicy, które znacznie podnoszą jej walory odżywcze i nie tylko.
Jak przygotować kalafior do sałatki?
Ważnym składnikiem mojej sałatki jest kalafior. Choć można go jeść na surowo, to ja jednak zwykle go podgotowuję. Niezbyt długo, bo lubię, gdy pozostaje chrupiący. Po prostu dzielę warzywo na małe różyczki, wrzucam je na wrzątek z dodatkiem przyprawy curry i gotuję ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzam warzywo lub wyjmuję je łyżką cedzakową i studzę. Wygląda apetycznie i jest pełne smaku.
Jak zrobić chrupiącą sałatkę z kiełkami pszenicy?
Przygotowanie chrupiącej sałatki zaczynam zawsze od podgotowania kalafiora. Musi bowiem wystygnąć, nim połączę go z innymi składnikami. Do sałatki dodaję zwykle kiełki pszenicy, choć można je też zastąpić innymi kiełkami, a nawet podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Przepis: Chrupiąca sałatka z kiełkami pszenicy
Chrupiąca sałatka z kalafiora, ogórka, papryki, cebuli, awokado i kiełków pszenicy
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 4 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 niedużego kalafiora
- curry
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ogórek sałatkowy
- 1/2 cebuli
- 1 awokado
- 2 łyżki kiełków pszenicy
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie kalafioraKalafior oczyść, podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej 1/2 łyżeczki curry. Wrzuć do niej kalafior i gotuj go ok. 4 minuty na średnim ogniu. Warzywo odcedź, wystudź.
- Krojenie warzywPaprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Ogórek umyj, wytrzyj, nie obieraj, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówW salaterce umieść kalafior, pokrojone warzywa i zieleninę. Dodaj kiełki pszenicy. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek, wymieszaj.
Z czym podać chrupiącą sałatkę?
Do chrupiącej, warzywnej sałatki zwykle podaję chrupiący dodatek. Są nim czosnkowe grzanki, które raz-dwa robię w piekarniku. Przygotowuję je z bułek żytnich, pełnoziarnistych lub z ziarnami. Dzięki temu moja przekąska robi się jeszcze bardziej wartościowa. Masło na grzanki rozcieram z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Smaruję nim kromki pieczywa, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę. Grzanki wychodzą miękkie i chrupiące, gdy piekę je ok. 4 minuty w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.
Czytaj też:
Tę pożywną sałatkę robię w 20 minut. Zjadamy ją na kolację, a nadwyżkę pakuję do pracyCzytaj też:
Sałatka z tuńczykiem jest dobra na różne okazje. A robi się ją ekspresowo z 5 składników