Łączę warzywa z wartościowym dodatkiem. Tę chrupiącą sałatkę mogę jeść codziennie

Łączę warzywa z wartościowym dodatkiem. Tę chrupiącą sałatkę mogę jeść codziennie

Dodano: 
Sałatka z kiełkami
Sałatka z kiełkami Źródło: Shutterstock / VMStock
Jeśli lubicie sałatki, mam dla was kolejny przepis na prostą i pyszną przekąskę. Składa się z samych zdrowych składników. Jest chrupiąca i bardzo smaczna. Ja jem ją często i jeszcze mi się nie znudziła.

Sałatki można przygotować z różnych składników. Dobrze by były wartościowe, bo wtedy cała przekąska wyjdzie nam na zdrowie. Taka właśnie jest moja chrupiąca sałatka warzywna. Dodaję do niej też awokado oraz kiełki pszenicy, które znacznie podnoszą jej walory odżywcze i nie tylko.

Jak przygotować kalafior do sałatki?

Ważnym składnikiem mojej sałatki jest kalafior. Choć można go jeść na surowo, to ja jednak zwykle go podgotowuję. Niezbyt długo, bo lubię, gdy pozostaje chrupiący. Po prostu dzielę warzywo na małe różyczki, wrzucam je na wrzątek z dodatkiem przyprawy curry i gotuję ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzam warzywo lub wyjmuję je łyżką cedzakową i studzę. Wygląda apetycznie i jest pełne smaku.

Jak zrobić chrupiącą sałatkę z kiełkami pszenicy?

Przygotowanie chrupiącej sałatki zaczynam zawsze od podgotowania kalafiora. Musi bowiem wystygnąć, nim połączę go z innymi składnikami. Do sałatki dodaję zwykle kiełki pszenicy, choć można je też zastąpić innymi kiełkami, a nawet podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Przepis: Chrupiąca sałatka z kiełkami pszenicy

Chrupiąca sałatka z kalafiora, ogórka, papryki, cebuli, awokado i kiełków pszenicy

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
4 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 niedużego kalafiora
  • curry
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1/2 cebuli
  • 1 awokado
  • 2 łyżki kiełków pszenicy
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kalafioraKalafior oczyść, podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej 1/2 łyżeczki curry. Wrzuć do niej kalafior i gotuj go ok. 4 minuty na średnim ogniu. Warzywo odcedź, wystudź.
  2. Krojenie warzywPaprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Ogórek umyj, wytrzyj, nie obieraj, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  3. Łączenie składnikówW salaterce umieść kalafior, pokrojone warzywa i zieleninę. Dodaj kiełki pszenicy. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek, wymieszaj.

Z czym podać chrupiącą sałatkę?

Do chrupiącej, warzywnej sałatki zwykle podaję chrupiący dodatek. Są nim czosnkowe grzanki, które raz-dwa robię w piekarniku. Przygotowuję je z bułek żytnich, pełnoziarnistych lub z ziarnami. Dzięki temu moja przekąska robi się jeszcze bardziej wartościowa. Masło na grzanki rozcieram z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Smaruję nim kromki pieczywa, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę. Grzanki wychodzą miękkie i chrupiące, gdy piekę je ok. 4 minuty w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.

Czytaj też:
Tę pożywną sałatkę robię w 20 minut. Zjadamy ją na kolację, a nadwyżkę pakuję do pracy
Czytaj też:
Sałatka z tuńczykiem jest dobra na różne okazje. A robi się ją ekspresowo z 5 składników