Proste i smaczne przekąski sprawdzają się w wielu sytuacjach. Głód możne nas bowiem dopaść nie tylko w domu, ale też w pracy czy na wycieczce. Warto wtedy mieć pod ręką coś o wiele pożywniejszego i zdrowszego, niż czekoladowy baton czy cukierek. Ja uwielbiam wytrawne, domowe przekąski, które można przygotować na wiele sposobów. Jeden z nich prezentuję poniżej. Przygotowanie tej przekąski nie jest trudne, liczy się natomiast ciekawy pomysł.
Jak przechowywać naleśniki?
Tę sycącą przekąskę często robię z naleśników, które np. zostały mi ze śniadania. Mam wtedy przy nich o wiele mniej pracy, a tak naprawdę smaczne roladki robię ekspresowo. Jak jednak przechowywać usmażone naleśniki, by nie wyschły? Wystudzone, ułożone na talerzu w stosik naleśniki należy przykryć drugim talerzykiem lub owinąć folią spożywcą. Całość trzeba wstawić do lodówki i zużyć w ciągu 1-2 dni.
Jak zrobić przekąskę z naleśników i łososia?
Jeśli nie masz gotowych naleśników, przygotowanie roladek musisz rozpocząć od ich usmażenia. Naleśniki przed ułożeniem na nich składników muszą bowiem dobrze wystygnąć. Dzięki temu w większym stopniu zostaną zachowane cenne składniki znajdujące się w łososiu i rukoli.
Przepis: Roladki naleśnikowe z łososiem
Roladki naleśnikowe z wędzonym łososiem i rukolą
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 100 g rukoli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ mąki, jajek, soli, oleju, mleka i wody przygotuj gładkie i niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut.
- Smażenie naleśnikówPatelnię do smażenia naleśników rozgrzej, możesz ją posmarować olejem. Wylej porcję ciasta i cienko rozprowadź ją po patelni, wykonując nią okrężne ruchy. Gdy naleśnik usmaży się z jednej strony, obróć go na drugą stronę i dosmaż. W ten sposób zużyj całe ciasto. Naleśniki wystudź.
- Przygotowanie roladekNa każdym naleśniku rozłóż plastry wędzonego łososia. Na jednym końcu połóż garść rukoli i owiń ją naleśnikiem z łososiem. Dość ścisłe roladki pokrój na 3-4 części.
Czym jeszcze można nadziać naleśnikowe roladki?
Roladki z wędzonym łososiem i rukolą robi się naprawdę szybko. Jednak czasami zamiast łososia używam twarożku. Najbardziej lubię twaróg kozi, choć dobrze też sprawdzi się kanapkowy, doprawiony czosnkiem lub chrzanem. W połączeniu z rukolą całość będzie smakowała doskonale. Oczywiście naleśniki można też zrolować np. z plastrami szynki gotowanej lub dojrzewającej, a także z suszonymi pomidorami i żółtym serem.
Czytaj też:
Nie zagniatam ciasta, a dzieciom smakuje ta wersja pizzy. Przygotowuję ją w 10 minutCzytaj też:
Gdy moje dzieci szukają przekąski, robię im francuskie babeczki. Używam tylko 2 składników