Nie zagniatam ciasta, a dzieciom smakuje ta wersja pizzy. Przygotowuję ją w 10 minut

Nie zagniatam ciasta, a dzieciom smakuje ta wersja pizzy. Przygotowuję ją w 10 minut

Dodano: 
Tosty a la pizza
Tosty a la pizza Źródło: Shutterstock / gontabunta
Większość dzieci lubi pizzę, moje też. Często robię jej ekspresową wersję, w której nie zagniatam ciasta, a jedynie sięgam po lekkie pieczywo. Po zapieczeniu z typowymi składnikami, ta kolacja smakuje wyśmienicie.

Moje dzieci bardzo lubią pizzę i często o nią proszą. Czasem ją zamawiam, czasem przygotowuję własnoręcznie. Ostatnio, gdy nie miałam czasu, ani ochoty na zagniatanie ciasta, wymyśliłam ciekawą wersję pizzy. Przygotowałam ją na kromkach pieczywa tostowego. Dzieciakom bardzo smakowała, a i my z mężem wciągnęliśmy po 2 porcje.

Na jakim pieczywie zrobić ekspresową pizzę?

Wiadomo, że pizzę piecze się na cieście drożdżowym i taka jest najsmaczniejsza. Jednak można przygotować jej namiastkę, stosując zamiast ciasta, kromki pieczywa tostowego. Tu najlepiej sprawdzi się pszenne pieczywo tostowe. Jest lekkie, a po zapieczeniu przyjemnie chrupie. Warto sięgnąć po chleb tostowy w całości, bo wtedy można go pokroić w grube kromki. Te klasyczne są trochę za cienkie. Dlatego często łączę je po dwie, przekładając plastrem żółtego sera.

Jak zrobić ekspresową pizzę na tostach?

Przygotowanie pizzy na pieczywie tostowym jest bardzo proste. Wystarczy kromki chleba obłożyć ulubionymi składnikami i zapiec w piekarniku. Całe przygotowanie tej smacznej przekąski zajmie nie więcej niż 10-15 minut.

Przepis: Ekspresowa pizza na tostach

Ekspresowa pizza na kromkach pieczywa tostowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g startej mozzarelli
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

  1. Smarowanie kromekKażdą kromkę pieczywa posmaruj przecierem pomidorowym. Posyp oregano, solą i pieprzem.
  2. Obkładanie i zapiekanieKażdą kromkę pieczywa tostowego posyp serem, ułóż na niej połówki pomidorków. Posyp serem i posiekaną bazylią. Zapiekaj ok. 5 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż się roztopi.

Inne wersje szybkiej pizzy

By zrobić pizzę na szybko, można skorzystać z gotowego ciasta. Dostępne są dwie jego wersje. Jedna to podpieczony spód, na którym wystarczy ułożyć składniki i ponownie włożyć go do piekarnika. Druga to gotowe ciasto drożdżowe na pizzę, sprzedawane w podobnej postaci, jak ciasto francuskie. Po rozwinięciu warto pozostawić je na kilkanaście minut, by wyrosło, a potem ułożyć na nim ulubione składniki i całość upiec. Namiastkę pizzy można też przygotować na naleśnikach lub placku tortilli. Tak naprawdę duży wpływ na smak tej ulubionej potrawy, mają użyte składniki obłożenia.

Czytaj też:
Biorę chleb tostowy i zapiekam z pysznymi dodatkami. Szybka przekąska smakuje jak pizza
Czytaj też:
Tym słodkim tostom nikt nie potrafi się oprzeć. Tajemnicą ich smaku są 2 proste dodatki