Ziemniaki po grecku często goszczą na moim stole. Świetnie nadają się na przekąskę i do obiadu

Ziemniaki po grecku często goszczą na moim stole. Świetnie nadają się na przekąskę i do obiadu

Dodano: 
Ziemniaki po grecku
Ziemniaki po grecku Źródło: Shutterstock / DronG
Tą wersją ziemniaków poczęstowała mnie kiedyś koleżanka i wpadłam w zachwyt. Nie tylko dlatego, że apetycznie wyglądały, ale również dlatego, że miały niepowtarzalny smak. A robi się je bardzo prosto.

Ziemniaki są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu, ale świetnie nadają się też na przekąskę. Można z nich bowiem zrobić pożywną sałatkę lub przygotować frytki. Te ostatnie są bardzo smaczne, ale nie koniecznie zdrowe. Zawierają bowiem dużo tłuszczu. Z tego powodu zdecydowanie wolę ziemniaki pieczone. Ciekawą ich wersję poznałam u mojej koleżanki. Oto i te rewelacyjne ziemniaki.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?

Ziemniaki przeznaczone do pieczenia można obrać, ale nie jest to konieczne. Gdy mają dość cienką skórkę, wystarczy, że dokładnie je wyszorujemy i opłuczemy. Potem warto pokroić je w cząstki, bo im mniejsze kawałki, tym szybciej się upieką. Nie jest konieczne obgotowywanie ziemniaków. Surowym i pokrojonym na nieduże kawałki tak naprawdę wystarczy pół godziny spędzone w piekarniku.

Jak zrobić ziemniaki po grecku?

Ziemniaki po grecku przygotowuje się bardzo podobnie, jak klasyczne, pieczone ziemniaki. Różnicę robi dopiero sposób ich podania, a dokładniej użyte składniki. Doskonale podkreślają one i dopełniają smak ziemniaków.

Przepis: Ziemniaki po grecku

Pieczone ziemniaki podane z fetą i oliwkami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • 150 g sera feta
  • 3-4 łyżki oliwek Kalamata lub czarnych
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz. Pokrój je w cząstki, umieść w misce, polej olejem, dokładnie wymieszaj.
  2. Pieczenie ziemniakówBrytfannę lekko natłuść, a gdy korzystasz z blachy z piekarnika, wyłóż ją papierem do pieczenia. Wysyp na nią ziemniaki i równomiernie je rozprowadź. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza, by się zrumieniły.
  3. Serwowanie ziemniakówZiemniaki pozostaw w brytfannie. Posyp je pokruszonym serem feta, oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Możesz je też lekko oprószyć solą, ale nie przesadź, bo feta jest słona.

Ziemniaki po grecku – wskazówki

Aby ziemniaki po grecku wyszły jak należy, zwróć uwagę na tych kilka rzeczy:

  • Ziemniaków przeznaczonych do pieczenia nie należy solić, bo zacznie wypływać z nich sok. Najlepiej oprószyć je solą pod koniec pieczenia lub już po wyjęciu z piekarnika.
  • Ser feta można pokruszyć już na upieczone ziemniaki lub 10-15 minut, przed końcem ich pieczenia. W drugiej wersji, ser zdąży się nieco rozpuścić i będzie przyjemnie ciepły.
  • Ziemniaki po grecku można podać z domowym sosem czosnkowym lub tzatziki.

Czytaj też:
Weź ciasto francuskie i ziemniaki z obiadu. Obłędnie pyszna przekąska w pół godziny
Czytaj też:
Kotlety ziemniaczane robię z sekretnym składnikiem. To mój przepis na tani i sycący obiad