Dynia to warzywo wciąż mało popularne w naszej kuchni. Dawniej robiono ją w occie na zimę. Dziś robi się z niej zwykle zupę-krem, ale możliwości dyni są o wiele większe. To pożywne warzywo doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia, a nawet na kopytka. Świetnie też smakuje zupa mleczna z dodatkiem dyni. Dziś pokażę wam, jak zrobić aromatyczną dynię z piekarnika.
Wartość odżywcza dyni
Dynia to jedno z wartościowszych warzyw. Dostarcza mało kalorii, bo 100 g to tylko ok. 25 kcal. Jest natomiast bogata w błonnik i witaminy. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, który w naszym organizmie jest przekształcany w witaminę A. Składnik ten zapewnia dobry wzrok, wpływa na wzrost i rozwój, a także chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Obecna w dyni witamina C wspiera odporność, a błonnik wspomaga trawienie.
Jak zrobić dynię pieczoną z serem i rozmarynem?
Przygotowanie pieczonej dyni jest bardzo proste. Wystarczy ją obrać lub nawet nie, pokroić na kawałki, przyprawić i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach pieczenia otrzymacie aromatyczną potrawę, którą możecie podać na wiele sposobów.
Przepis: Dynia pieczona z serem i rozmarynem
Aromatyczna dynia zapiekana z przyprawami i żółtym serem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała dynia np. Hokkaido, piżmowa
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g startego parmezanu lub innego, twardego sera
- 50 g żółtego sera w plasterkach, np. cheddar, gouda
Sposób przygotowania
- Krojenie i doprawianie dyniJeśli dynia ma twardą skórkę, usuń ją. Miąższ warzywa oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Umieść w misce, wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą.
- Pieczenie dyniDynię przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wysuń dynię z piekarnika i posyp ją parmezanem i paskami żółtego sera. Piecz jeszcze 5-10 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Dynia pieczona z serem i rozmarynem – wskazówki
Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania tego aromatycznego dania.
- Jeśli dynia ma grubą i sztywną skórkę przed pieczeniem należy ją obrać. Dyni odmiany Hokkaido nie trzeba obierać, bo jej skórka po upieczeniu jest smaczna i delikatna.
- Upieczoną dynię można skropić odrobiną płynnego miodu lub syropem klonowym. Potrawa nabierze jeszcze ciekawszego smaku.
- Przed podaniem pieczoną dynię można posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, kolendrą.
- Pieczona dynia najlepiej smakuje podana na ciepło. Można ją podać jako samodzielne danie, np. z sałatką z rukoli lub szpinaku. Dobrze też sprawdzi się w roli dodatku do obiadu. Doskonale będzie smakować podana do pieczonego kurczaka czy wołowiny.
Czytaj też:
Część ziemniaków zastąpiłam pożywnym warzywem. Kopytka wyszły złociste i pyszneCzytaj też:
Robię szybką zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne. To proste danie zachwyca smakiem całą rodzinę