Zrobiona w ten sposób dynia smakuje nieziemsko. Poznaj sekret tej sezonowej zapiekanki

Zrobiona w ten sposób dynia smakuje nieziemsko. Poznaj sekret tej sezonowej zapiekanki

Dodano: 
Pieczona dynia
Pieczona dynia Źródło: Shutterstock / FPWing
W sklepach i na targowiskach pojawiła się już dynia. Oto propozycja pysznego dania, które możesz z niej przyrządzić bez większego nakładu pracy i czasu. Pieczoną dynię możesz podać do obiadu lub jako lekkie danie.

Dynia to warzywo wciąż mało popularne w naszej kuchni. Dawniej robiono ją w occie na zimę. Dziś robi się z niej zwykle zupę-krem, ale możliwości dyni są o wiele większe. To pożywne warzywo doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia, a nawet na kopytka. Świetnie też smakuje zupa mleczna z dodatkiem dyni. Dziś pokażę wam, jak zrobić aromatyczną dynię z piekarnika.

Wartość odżywcza dyni

Dynia to jedno z wartościowszych warzyw. Dostarcza mało kalorii, bo 100 g to tylko ok. 25 kcal. Jest natomiast bogata w błonnik i witaminy. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, który w naszym organizmie jest przekształcany w witaminę A. Składnik ten zapewnia dobry wzrok, wpływa na wzrost i rozwój, a także chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Obecna w dyni witamina C wspiera odporność, a błonnik wspomaga trawienie.

Jak zrobić dynię pieczoną z serem i rozmarynem?

Przygotowanie pieczonej dyni jest bardzo proste. Wystarczy ją obrać lub nawet nie, pokroić na kawałki, przyprawić i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach pieczenia otrzymacie aromatyczną potrawę, którą możecie podać na wiele sposobów.

Przepis: Dynia pieczona z serem i rozmarynem

Aromatyczna dynia zapiekana z przyprawami i żółtym serem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała dynia np. Hokkaido, piżmowa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g startego parmezanu lub innego, twardego sera
  • 50 g żółtego sera w plasterkach, np. cheddar, gouda

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i doprawianie dyniJeśli dynia ma twardą skórkę, usuń ją. Miąższ warzywa oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Umieść w misce, wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą.
  2. Pieczenie dyniDynię przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wysuń dynię z piekarnika i posyp ją parmezanem i paskami żółtego sera. Piecz jeszcze 5-10 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

Dynia pieczona z serem i rozmarynem – wskazówki

Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania tego aromatycznego dania.

  • Jeśli dynia ma grubą i sztywną skórkę przed pieczeniem należy ją obrać. Dyni odmiany Hokkaido nie trzeba obierać, bo jej skórka po upieczeniu jest smaczna i delikatna.
  • Upieczoną dynię można skropić odrobiną płynnego miodu lub syropem klonowym. Potrawa nabierze jeszcze ciekawszego smaku.
  • Przed podaniem pieczoną dynię można posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, kolendrą.
  • Pieczona dynia najlepiej smakuje podana na ciepło. Można ją podać jako samodzielne danie, np. z sałatką z rukoli lub szpinaku. Dobrze też sprawdzi się w roli dodatku do obiadu. Doskonale będzie smakować podana do pieczonego kurczaka czy wołowiny.

Czytaj też:
Część ziemniaków zastąpiłam pożywnym warzywem. Kopytka wyszły złociste i pyszne
Czytaj też:
Robię szybką zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne. To proste danie zachwyca smakiem całą rodzinę