Tę wyśmienitą pastę warzywną podała mi ostatnio moja przyjaciółka. Przepis dostała od szefa kuchni

Tę wyśmienitą pastę warzywną podała mi ostatnio moja przyjaciółka. Przepis dostała od szefa kuchni

Dodano: 
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich Źródło: Shutterstock / Ozgur Kalem
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest tak kremowa i wyrazista, że nie sposób się jej oprzeć. Przepis dała mi przyjaciółka, która niedawno wróciła z Turcji. Polecam spróbować.

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich zrobiła na mnie duże wrażenie od pierwszego spróbowania. Myślałam, że znam już wszystkie możliwe połączenia z udziałem tego warzywa, a to zaskoczyło mnie głębią smaku. Zestawienie ze sobą słodkawej oberżyny, wyrazistych orzechów włoskich i aromatycznych przypraw w jednym dodatku do pieczywa to prawdziwy majstersztyk. Nie sposób sobie odmówić kolejnej porcji.

Jak zrobić pastę warzywną z bakłażana?

Wykonanie pasty z bakłażana i orzechów włoskich jest banalne. Wystarczy upiec warzywo, pozbawić je skórki i połączyć z kilkoma dodatkami, blendując na dość gładką masę. Doprawienie tak naprawdę dobierasz pod siebie. Zerknij na przepis i spróbuj – jest pysznie i nawet syto dzięki orzechom.

Jak podać pastę z bakłażana?

Do pasty warzywnej pasuje każde pieczywo, które lubisz. Osobiście polecam chlebki pita, ale i z chlebem razowym z dodatkiem ziaren zdarzało mi się ją już jadać. Wtedy dodawałam jeszcze świeże warzywa takie jak ogórek czy pomidor.

Przepis: Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pyszna pasta warzywna o orientalnym aromacie, która skusi nawet wybrednych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie bakłażanówBakłażany umyj, osusz, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Przyrządzaj przez 45-60 minut, aż zmiękną. Co mniej więcej kwadrans obracaj.
  2. Robienie pasty z orzechamiUpieczone bakłażany przekrój na pół i wyjmij ich miąższ przy pomocy łyżki. Przełóż je do pojemnika blendera wraz z ¾ porcji przesiekanych orzechów włoskich (bez łupin), jogurtem greckim, wyciśniętym z cytryny sokiem, obranym czosnkiem, kminem rzymskim oraz odrobiną soli i pieprzu. Zblenduj na gładką masę. Przenieś na talerz i udekoruj odłożonym i orzechami.

U przyjaciółki do pasty z bakłażana zawsze serwowane były słupki warzyw np. marchewki czy czerwonej papryki. W takiej wersji możesz ją z powodzeniem zabrać w drogę np. jako przekąskę do pracy czy na piknik. Dla koloru i bardziej świeżego smaku polecam jeszcze posypać wszystko posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, jeśli ją lubisz.

Tej aromatycznej pasty warzywnej możesz użyć też jako farszu do naleśników lub sosu do sałatki. Te opcje jeszcze nie były przeze mnie testowane, ale przyznaję, że brzmią kusząco. Myślę, że z sałatą lodową czy roszponką można by stworzyć pysznego wrapa z dodatkiem pasty z bakłażana i orzechów włoskich.

Inne warianty pasty z bakłażana i orzechów

Jeśli lubisz bardziej pikantne dodatki do pieczywa, możesz pokusić się o zaostrzenie pasty warzywnej. Po prostu wrzuć pozbawioną pestek papryczkę chili podczas blendowania pasty. Sprawdzi się też przyprawa w proszku.

Równie ciekawa będzie wersja z dodatkiem rodzynek lub żurawiny. Suszone owoce warto namoczyć wcześniej w odrobinie wrzątku. Nadadzą całości bardzo przyjemnej słodyczy. Do pasty z bakłażana możesz również dodać kilka łyżek hummusu, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję i intensywny smak.

Czytaj też:
Tę pyszną pastę zjadłam ostatnio w libańskiej restauracji. Szef kuchni wyjawił mi przepis
Czytaj też:
Tę pastę warzywną poznałam podczas urlopu na Bałkanach. Robię spory zapas i wykorzystuję do kanapek i mięs