Z taniego warzywa i jajek robię pyszne roladki. Nadziewam je prostym, sycącym farszem

Z taniego warzywa i jajek robię pyszne roladki. Nadziewam je prostym, sycącym farszem

Dodano: 
Roladki z cukinii
Roladki z cukinii Źródło: Shutterstock / Ale02
Masz ochotę na pyszną, prostą przekąskę? Weź 4 składniki i przygotuj z nich lekkie, choć sycące roladki. To bardzo proste i nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Cała rodzina będzie się nimi zajadać.

Cukinia o tej porze roku jest tania i pyszna. Warto więc dodawać ją do potraw. Tym razem proponuję przygotowanie efektownych i smacznych roladek z cukinii. Na jej bazie zrobię omlet, który nadzieję prostym farszem i pokroję w talarki. Tę potrawę można zjeść na przekąskę lub na kolację.

Jak przechowywać cukinię?

Cukinia to warzywo dostępne w zasadzie przez cały rok. Latem jest jednak jej wysyp i wtedy można ją kupić najtaniej. Jest też doskonała w smaku i bardzo chrupiąca. By jednak jak najdłużej zachowała swoje walory, trzeba ją odpowiednio przechowywać. Młode warzywo o cienkiej skórce najlepiej jest trzymać w szufladzie lodówki. Wcześniej można ją zawinąć w ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar wilgoci i uchroni ją przed pleśnieniem. Poleży tam nawet do 2 tygodni.

Gdy warzywo jest większe, starsze i ma grubszą skórkę, można je przechowywać w temperaturze pokojowej. Oczywiście nieco niższa temperatura będzie jeszcze lepsza, podobnie jak trzymanie cukinii z dala od słońca i wilgoci. W takich warunkach dojrzała cukinia może poleżeć nawet kilka tygodni.

Jak zrobić roladki z cukinii z sycącym farszem?

Tym razem roladki zrobię nie bezpośrednio z cukinii, ale z omleta przygotowanego z jej dodatkiem. Usmażonym owinę dwa składniki farszu, całość podgrzeję i danie będzie gotowe.

Przepis: Roladki z cukinii z sycącym farszem

Roladki z omleta z dodatkiem startej cukinii nadziane farszem z szynki i żółtego sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała, młoda cukinia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 cienkie plastry szynki
  • 2 cienkie plastry żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, umieść na sicie. Odciśnij nadmiar płynu. Cukinię podsmaż na dużej patelni z olejem. Dodaj posiekany czosnek, smaż, aż odparuje nadmiar płynu.
  2. Smażenie omletuJajka wybij do miski, dopraw solą i pieprzem. Zalej nimi cukinię, równomiernie rozprowadź. Gdy omlet zetnie się z wierzchu, obróć go na drugą stronę i dosmaż.
  3. Przygotowanie roladekNa jeszcze ciepły omlet wyłóż plastry szynki, a potem żółtego sera. Zwiń dość ścisłą roladę. Możesz ją podgrzać na patelni lub w piekarniku, by ser dobrze się rozpuścił. Roladę pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm. Od razu podawaj.

Wskazówka: Omlet możesz też upiec w piekarniku na dużej blasze. Wcześniej jednak podsmaż cukinię na patelni, przestudź ją i wymieszaj z jajkami.

Inne pomysły na farsz do roladek z cukiniowego omletu

Omlet z cukinii można też zrolować z zupełnie innym farszem. Tu doskonale sprawdzi się np. aromatyczne nadzienie z podsmażonych pieczarek albo farsz z twarożku i czosnku. Cukiniowy omlet można też posmarować pastą z dodatkiem żółtego sera albo z wędzonej ryby, np. makreli. Doskonale też sprawdzi się nadzienie z twarożku i plastrów wędzonego łososia.

Czytaj też:
Przepis na te roladki z cukinii jest bajecznie prosty. Dwa pyszne składniki zawijam w warzywne plastry
Czytaj też:
To moja ulubiona wersja roladek z cukinii. Są idealne na lekki obiad lub sycącą przekąskę