Ciasto francuskie to produkt lubiany za swoją uniwersalność. Dołóż do niego szpinak z fetą, a otrzymasz chrupiącą przekąskę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Takie ślimaki z pysznym farszem śmiało możesz podać na kolację albo zabrać jako posiłek do pracy.
Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem?
Do zrobienia przekąski najprościej wykorzystać mrożony szpinak rozdrobniony, który – podobnie jak ciasto francuskie – warto mieć zawsze w domu. Farsz można zrobić także ze świeżego szpinaku, wówczas wykorzystaj szpinak baby, który ma małe listki (nie trzeba go rozdrabniać, farsz będzie miał jednak inną konsystencję). Jeśli używasz zwykłego szpinaku, rozdrobnij lekko liście blenderem (ale nie zmiksuj ich na papkę).
Szpinak wystarczy przesmażyć z czosnkiem, dodać fetę, doprawić solą i pieprzem. Ten prosty farsz smakuje doskonale. Nasza przekąska z ciasta francuskiego to ślimaki z farszem, które robi się szybko i łatwo, bez pracochłonnego zawijania każdego kawałka. Wystarczy zrobić dużą roladę i ją pokroić na małe kawałki.
Ważne: ciasto francuskie powinno być schłodzone, dlatego farsz można przygotować nieco wcześniej, aby nie nakładać ciepłego (im zimniejsze ciasto, tym łatwiej je pokroić na kształtne kawałki).
Przepis: Ciasto francuskie ze szpinakiem
Prosta przekąska z gotowego ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 64 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 400 g rozdrobnionego szpinaku
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuNa patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany drobno czosnek i smaż chwilę. Dodaj szpinak, smaż ok. 3-4 minut. Do szpinaku dodaj ser feta, rozgnieć widelcem i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Robienie roladekRozłóż płat ciasta francuskiego i posmaruj farszem. Zawiń jak roladę, a następnie pokrój na kawałki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i zapiekaj ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Inne pomysły na przekąskę z ciasta francuskiego
Przepis możesz też modyfikować w zależności od tego, jakie składniki masz akurat w domu. Na ciasto francuskie można położyć np. plastry szynki lub boczku i dopiero na to nałożyć szpinakowy farsz. Ciekawą opcją jest również zastąpienie fety (lub wymieszanie pół na pół) tartym żółtym serem. Plastry żółtego sera również można ułożyć na cieście.
Ślimaczki ze szpinakiem możesz dodatkowo posypać przed pieczeniem sezamem albo ziołami typu oregano czy tymianek.
Czytaj też:
Tę tanią przekąskę z ciasta francuskiego zrobisz ekspresowo. Weź pieczarki i jeszcze dwa dodatki