Ta zielona pasta do pieczywa jest prosta i pyszna. Zrobisz ją z taniego warzywa

Ta zielona pasta do pieczywa jest prosta i pyszna. Zrobisz ją z taniego warzywa

Dodano: 
Pasta z cukinii
Pasta z cukinii Źródło: Shutterstock / teatian
Jak odmienić smak codziennych kanapek? Możesz przygotować szybką pastę z popularnego i taniego warzywa. Jest bardzo smaczna i zdrowa i pasuje do różnego rodzaju pieczywa, a także grzanek i krakersów.

Pasty do pieczywa to doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego menu i diety. Można je zrobić z różnych składników, ale latem warto sięgnąć po świeże warzywa. Przygotowane z nich smarowidło będzie niskokaloryczne i pełne wartościowych składników. Dziś proponuję zieloną pastę z cukinii, której smak podniosą proste dodatki.

Jak przygotować cukinię na pastę?

Cukinię przeznaczoną na pastę należy poddać obróbce termicznej, by zrobiła się miękka i smarowna. Można to zrobić na kilka sposobów. Po rozdrobnieniu cukinię można obgotować w niewielkiej ilości osolonego wrzątku. Dobrym sposobem na zmiękczenie tego warzywa jest też jego podsmażenie, podduszenie czy upieczenie na grillu lub w piekarniku. Przyrumienienie cukinii doda jej też przyjemnego aromatu.

Jak zrobić pastę z cukinii?

Moją pastę robię z cukinii podsmażonej wcześniej na patelni grillowej. Dzięki tej obróbce warzywo szybko mięknie i nabiera doskonałego smaku.

Przepis: Pasta z cukinii

Zielona pasta z cukinii i koperku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości, młoda cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój ją w grubsze talarki, zrumień z dwóch stron na patelni grillowej. Odstaw do ostygnięcia. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni, wystudź.
  2. Blendowanie składnikówPodsmażoną cukinię umieść w wysokiej misce. Dodaj posiekany czosnek, pestki słonecznika i oliwę z oliwek. Całość zblenduj na gładką masę.
  3. Doprawianie pastyPastę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Wskazówka: Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz ją zblendować z 1-2 łyżkami przegotowanej, letniej wody.

Te dodatki też pasują do pasty z cukinii

Jeśli chcesz nieco odmienić smak pasty z cukinii, możesz do niej dodać np. trochę pasty sezamowej lub posiekanej natki pietruszki. Większą zmianę smakową wprowadzisz, blendując cukinię z dojrzałym awokado albo z podprażonymi orzechami, np. nerkowca. Smak pasty z cukinii będzie intensywniejszy, gdy dodasz do niej trochę startego parmezanu albo bazyliowego pesto.

Czytaj też:
Chrupiące pieczywo z tą szybką pastą jest idealne na letni poranek. To zdrowe i lekkie śniadanie
Czytaj też:
Do pasty jajecznej dodaję dwa tajne składniki. To najlepsze smarowidło do kanapek dla mojej rodziny