Do pasty jajecznej dodaję dwa tajne składniki. To najlepsze smarowidło do kanapek dla mojej rodziny

Do pasty jajecznej dodaję dwa tajne składniki. To najlepsze smarowidło do kanapek dla mojej rodziny

Dodano: 
Pasta jajeczna z mozzarellą i szczypiorkiem
Pasta jajeczna z mozzarellą i szczypiorkiem Źródło:Shutterstock / Joanna 12
Pasta jajeczna jest sycącym i smacznym dodatkiem do pieczywa. Jadany w piątki kanapkowy klasyk warto czasem urozmaicić. Dwa produkty nadają się doskonale.

Pasta jajeczna jest kanapkowym klasykiem. Z reguły przygotowuje się ją, łącząc ugotowane na twardo jajka z majonezem i przyprawami. Tym razem jednak proponuję nieco lżejszą i obfitującą w duże ilości białka wersję z odświeżającym dodatkiem charakternej zieleniny. Gwarantuję, że będzie przyjemniej.

Jak zrobić smaczną pastę jajeczną?

Łączenie jajek z majonezem, a więc sosem na bazie jajek zawsze wydawało mi się nieintuicyjne. Chyba dlatego prędko zaczęłam szukać alternatywy. Niedawno koleżanka wspomniała mi, że z posiekanymi jajkami bardzo dobrze łączą wszelkie miękkie czy wręcz kremowe sery. Cena większości z nich nie jest niska – a potrzebowałam niewielkiej ilości – więc zastanawiałam się, co zrobić.

Na szczęście wkrótce znalazłam promocję na mozzarellę i postanowiłam z nią pokombinować. Starłam zarówno ją, jak i jajka na twardo na tarce i połączyłam. Po doprawieniu świeżym szczypiorkiem smakowało fantastycznie.

Przepis: Pasta jajeczna z mozzarellą i szczypiorkiem

Proste i smaczne smarowidło do pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 5 jajek
  • 125 g mozzarelli
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj przez 8-9 minut. Ostudź, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podobnie rozdrobnij mozzarellę. Szczypiorek opłucz i posiekaj.
  2. Przygotowanie pasty jajecznejW misce połącz jajka, mozzarellę, jogurt naturalny i musztardę. Spróbuj, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze szczypiorkiem i podawaj.

Jak podawać pastę jajeczną z mozzarellą i szczypiorkiem?

Śniadaniowy klasyk najlepiej smakuje ze zdrowym pełnoziarnistym pieczywem. Możecie też oczywiście zaserwować go z domowymi bułkami czy bagietką, ale ja lubię ten dodatkowy chrupiący efekt. Zwłaszcza że zdrowe pieczywo często zawiera dostarczające smaku i cennych składników odżywczych ziarenka takie jak słonecznik, siemię lniane czy mak. Warto się skusić albo choć posypać nimi gotową kanapkę z pastą jajeczną.

Możliwe modyfikacje przepisu na pastę jajeczną

Użycie posiekanej natki pietruszki zamiast szczypiorku tez będzie dobrym pomysłem i doda paście odświeżającego charakteru.

Jeśli lubicie pikantne smarowidła do pieczywa, bez wahania sięgnijcie po ostrą musztardę lub wsypcie trochę chili. Będzie smacznie, a pasta lekko pobudzi metabolizm i rozgrzeje.

Jeżeli nie przejmujecie się lekkością pasty jajecznej, możecie użyć majonezu zamiast jogurtu naturalnego. Ja go po prostu w swojej diecie unikam.

Czytaj też:
Faszerowane jajka to moja specjalność. Szybko się je robi, a wyglądają jak z obrazka
Czytaj też:
Jajka gotowane na twardo czy na miękko? Jedne są zdecydowanie zdrowsze