Ten kaukaski placek jest lepszy niż pizza. Doskonały smak zawdzięcza mieszance serów

Ten kaukaski placek jest lepszy niż pizza. Doskonały smak zawdzięcza mieszance serów

Dodano: 
Chaczapuri
Chaczapuri Źródło: Shutterstock / echo617
Niektóre kuchnie świata są u nas mało popularne, a ich przysmaki zasługują na uwagę. Tak jest chociażby z kuchnią kaukaską, z której pochodzi wytrawny placek z serem. Gdy raz go spróbujesz, zapomnisz o pizzy.

Gdy pierwszy raz spróbowałam kaukaskiego placka z serem, czyli chaczapuri, nie mogłam przestać go jeść. Puszyste ciasto z dodatkiem aromatycznej mieszanki serów smakowało tak, że żadna pizza się do niego nie umywała. W sumie ciasto na chaczapuri robi się podobnie, jak na pizzę, a więc bardzo łatwo. Potem wystarczy je tylko nadziać serem i upiec. Spróbujcie, a przekonacie się, że to jest po prostu niebo w gębie!

Jak zrobić chaczapuri?

Chaczapuri to jedna z najbardziej znanych potraw gruzińskiej kuchni. Można je nazwać kaukaską, czy też gruzińską wersją pizzy. By przygotować chaczapuri, należy zagnieść ciasto, a potem zrobić serowy farsz. Po upieczeniu ser się upłynnia, doskonale się ciągnąc i nawilżając lekkie ciasto.

Przepis: Chaczapuri

Kaukaski wytrawny placek z serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Gruzińska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
830 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka lub wody
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g masła

Na nadzienie:

  • 200 g sera mozzarella
  • 200 g sera feta
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj sól, cukier, drożdże i jajko, wymieszaj. Dodaj ciepłe mleko, wstępnie wyrób ciasto. Dodaj masło, wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie farszuMozzarellę zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do niej pokruszoną fetę i jajko, wymieszaj.
  3. Formowanie plackówCiasto podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Na środek każdego wyłóż 1/4 nadzienia, boki zawiń do góry, by zakryć farsz. Placki ponownie lekko rozwałkuj.
  4. Pieczenie chaczapuriChaczapuri układaj po dwie sztuki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piecz 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni Celsjusza. Przed podaniem na każdym placku połóż kawałeczek masła.

Gruzińskie chaczapuri – wskazówki

Oto kilka cennych wskazówek, dzięki którym gruziński przysmak będzie smakował, jak należy.

  • Do tej potrawy wykorzystuje się zwykle młody, żółty ser. Może to być ser owczy, ale krowi o wyrazistym smaku też będzie dobry.
  • By ser idealnie upłynnił się w czasie pieczenia, przed przygotowaniem farszu warto go namoczyć w zimnej wodzie. Wtedy nabierze delikatności.
  • Chaczapuri można formować na dwa sposoby. Pierwszy przewiduje położenie serowego nadzienia na środku placka i zawinięciu brzegów ciasta do środka. W ten sposób nadzienie zostanie zamknięte w środku i placek można będzie ponownie rozwałkować, by zrobił się bardziej płaski. Nadzienie może też pozostać częściowo odkryte. Drugi sposób polega na umieszczeniu farszu między dwoma cienkimi plackami, zlepieniu brzegów i ewentualnym rozwałkowaniu placka.
  • Jeśli chcesz przygotować chaczapuri na patelni, rozgrzej na niej masło i ostrożnie połóż nadziany placek. Smaż go pod przykryciem, do momentu, aż zrumieni się od spodu. Potem odwróć go na drugą stronę i smaż z drugiej strony już bez użycia pokrywki.
  • Wierzch ciasta przed pieczeniem należy posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, by ciasto ładnie się zrumieniło.
  • Chaczapuri podaje się na ciepło. Po wyjęciu z piekarnika, na gorącym placku należy położyć kawałeczki masła.

Odmiany chaczapuri

Chaczapuri robi się z ciasta drożdżowego, bez dodatku drożdży albo z dodatkiem proszku do pieczenia. Zwykle potrawę tę się piecze, ale można też usmażyć na patelni.

Klasyczne chaczapuri zawiera nadzienie z mieszanki aromatycznych serów. Chaczapuri imeretyńskie ma więcej sera, który jest wymieszany z posiekanymi ziołami, np. świeżą kolendrą. Niezwykle smaczne i apetyczne jest chaczapuri adżarskie. Ma ono kształt łódki, w którą nakłada się serowe nadzienie, a pod koniec pieczenia wybija się na nie jajko. Po zapieczeniu całość zamienia się w przepyszną całość.

Czytaj też:
Przepis na ciasto, jak z włoskiej pizzerii. Zrobisz je za grosze w 10 minut
Czytaj też:
Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy