Zawijam w ciasto francuskie i piekę. To moja ulubiona przekąska po świętach
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zawijam w ciasto francuskie i piekę. To moja ulubiona przekąska po świętach

Dodano: 
Paszteciki z białą kiełbasą
Paszteciki z białą kiełbasą Źródło:Shutterstock / from my point of view
Uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego. Nie trzeba się przy nich napracować, a za każdym razem smakują wspaniale. Tym razem proponuję połączyć je z poświąteczną, białą kiełbasą. Będzie pysznie!

Biała kiełbasa to jeden z produktów obowiązkowych na wielkanocnym stole. Podaje się ją do żurku, a także gotowaną czy pieczoną z aromatycznymi dodatkami. Co jednak zrobić z białą kiełbasą, która została po świętach? Można ją przerobić na coś w zupełnie innym stylu, nie kojarzącym się wcale ze świętami. A mianowicie na przekąskę, którą można zjeść oglądając np. film. Warunek jest jednak jeden – kiełbasa musi być świeża, bez żadnych oznak zepsucia. W tym momencie możecie w ten sposób przetworzyć zapas białej kiełbasy z zamrażarki.

Jak długo można przechowywać białą kiełbasę?

Na święta kupujemy kiełbasę białą surową lub parzoną. Ta pierwsza niestety ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. W lodówce nie powinno się jej trzymać dłużej niż 2 doby. Sparzenie białej surowej kiełbasy wydłuża jej przydatność do 4 dni. Tyle też można przechowywać w lodówce kupioną, parzoną białą kiełbasę. Jeśli zaś macie zdecydowanie za dużo białej kiełbasy i wiecie, że nie zdążycie zjeść jej w ciągu kilku dni, nadwyżkę od razu zamroźcie. Surowa czy parzona, poleży w zamrażarce do 6 miesięcy.

Jak zrobić przekąskę–paszteciki z białą kiełbasą?

Do przygotowania tej przekąski możecie wykorzystać białą kiełbasę surową lub parzoną. Surową warto jednak wcześniej sparzyć w gorącej wodzie.

Przepis: Przekąska – paszteciki z białą kiełbasą

Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 4 białe parzone kiełbaski
  • 1 małe opakowanie ciasta francuskiego
  • 4-5 łyżek ostrego ketchupu
  • 50 g żółtego sera
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie przekąskiCiasto francuskie pokrój na pasy, takiej długości i szerokości, by można było w nie zawinąć jedną białą kiełbasę. Każdy pas ciasta posmaruj wokół rozkłóconym jajkiem, a środek posmaruj ketchupem i posyp startym serem. Połóż na nim kiełbasę, owiń ją ciastem, dokładnie zlep brzegi.
  2. Pieczenie pasztecikówKiełbasę zawiniętą w ciasto pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz 12-15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Wskazówki dotyczące przygotowania przekąski z białą kiełbasą

Oto kilka wskazówek dzięki którym przekąska z białej kiełbasy będzie jeszcze smaczniejsza:

  • Jeśli chcesz przygotować paszteciki z białej, surowej kiełbasy, wcześniej ją sparz. Czas pieczenia ciasta francuskiego jest bowiem na tyle krótki, że mięso z kiełbasy mogło by pozostać surowe. By sparzyć surową białą kiełbasę, wystarczy zagotować wodę z przyprawami, np. z listkiem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu, ząbkami czosnku i cebulą. Zagotowaną wodę należy zdjąć z palnika i włożyć do płynu ponakłuwaną, białą kiełbasę. Garnek należy przykryć i trzymać w nim kiełbasę ok. 15 minut.
  • By kiełbasa tworzyła jedność z ciastem, ciasto przed owinięciem nim kiełbasy można posmarować rozkłóconym jajkiem lub samym białkiem.
  • Kiełbasy owiniętej ciastem francuskim można nie kroić na porcje przed pieczeniem. Można upiec ją w całości i poporcjować po upieczeniu.
  • Smak przekąski doskonale podniosą ostre sosy, np. pomidorowy, paprykowy.

Czytaj też:
Wygląda jak z restauracji, a jest prosta do zrobienia. Ta rolada szpinakowa będzie świątecznym hitem
Czytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników