Przekąski są ważnym elementem świątecznego stołu. Z przyjemnością się je pojada w czasie rodzinnych biesiad. Powinny być nie tylko smaczne, ale też mieć apetyczny wygląd. Dobrze też, by ich przygotowanie nie zajmowało dużo czasu. Te wszystkie oczekiwania spełnia szpinakowa rolada, która cieszy oko i podniebienie.
Z jakiego szpinaku przygotować roladę?
Do przygotowania rolady szpinakowej nada się tak naprawdę każdy rodzaj szpinaku. Możecie więc sięgnąć po świeży szpinak, a także mrożony. Mrożony może być w wersji rozdrobnionej lub w postaci liści. Ważne, by przed przygotowaniem ciasta szpinak dobrze rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu ciasto będzie lżejsze.
Jak zrobić wytrawną roladę szpinakową?
Przygotowanie rolady szpinakowej zacznijcie od upieczenia szpinakowego biszkoptu. Możecie to zrobić nawet 1-2 dni wcześniej, a zrolowane, wystudzone ciasto trzymać w lodówce.
Przepis: Rolada szpinakowa
Wytrawna rolada szpinakowa nadziewana kremowym twarożkiem i szynką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6-10 plastrów szynki gotowanej
- 300 g kremowego twarożku
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSzpinak rozmroź, odsącz na sicie. Zmiksuj go z posiekanym ząbkiem czosnku i żółtkami. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z masą szpinakową i mąką.
- Pieczenie ciasta szpinakowegoDużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj. Piecz je ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Z jeszcze ciepłego ciasta usuń papier do pieczenia, ciasto zroluj wzdłuż dłuższego boku, zawiń w papier do pieczenia, wystudź.
- Doprawianie twarożkuTwarożek wymieszaj z majonezem. Dopraw 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, chrzanem, solą i pieprzem.
- Wykańczanie roladyCiasto szpinakowe rozwiń, posmaruj twarożkiem, przykryj warstwą szynki. Roladę dość ciasno zroluj, zawiń w papier do pieczenia lub folię spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm.
Czym jeszcze można nadziać roladę szpinakową?
W naszym przepisie do nadziania rolady użyliśmy szynki i masy twarogowej. Jednak roladę tę można też przygotować w innej wersji. Wystarczy zamienić szynkę na wędzonego łososia, by odmienić smak i wygląd przekąski. Pastę twarogową można też doprawić różnymi dodatkami, co odmieni smak rolady. Zarówno do szynki, jak i do wędzonego łososia doskonale będzie pasować kremowy twarożek doprawiony czosnkiem, chrzanem lub posiekanym koperkiem.
Twarożek można też wymieszać z tuńczykiem z puszki, a na posmarowanym nim cieście szpinakowym ułożyć ugotowane na twardo jajka całe lub w cząstkach. Zamiast jajek można położyć kawałki pieczonej papryki albo gotowanej marchewki. Tak naprawdę wszystko zależy od waszej pomysłowości.
Czytaj też:
Zapomnij o papce z dzieciństwa. Tym szpinakiem w śmietanie będziesz się zajadaćCzytaj też:
Te roladki z szynki zawsze są hitem na moim stole. Na tę Wielkanoc zrobię ich 2 półmiski