Uwielbiam proste, smaczne i efektowne potrawy. Niewątpliwie należy do nich sałatka z burakiem. Słodycz buraka przełamana słoną fetą i ostrawą, aromatyczną rukolą to jedna z najsmaczniejszych kompozycji, jakie jadłam. A nie dość, że świetnie smakuje, to też apetycznie wygląda. Przetestujcie tę sałatkę z burakiem, a jestem pewna, że też będziecie zachwyceni.
Czy buraki lepiej jest piec czy gotować?
Choć buraki można jeść surowe, to jednak najsmaczniejsze są ugotowane lub upieczone. Mają wtedy doskonałą konsystencję i ten słodki, niepowtarzalny smak. Oczywiście jeśli chodzi o walory smakowe i wartość odżywczą, to buraki lepiej jest upiec. Zachowują wtedy niemal w pełni swoje składniki odżywcze i smakowe. Niestety pieczenie buraków trwa mniej więcej godzinę (w temperaturze ok. 190 stopni Celsjusza), co niestety oznacza spore zużycie energii lub gazu. Dlatego dobrze jest piec buraki przy okazji, np. piekąc ciasto czy mięso. Wcześniej każdego z osobna trzeba tylko zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka.
Jeśli chodzi o gotowanie buraków, to również trwa ono około godziny. Oczywiście czas obróbki termicznej zależy od odmiany i wielkości buraków. W tym procesie buraki tracą jednak sporo wartościowych składników, które przechodzą do wody razem z barwnikami. Dlatego gotowane buraczki mają zwykle mniej intensywny aromat i kolor, w porównaniu z burakami pieczonymi.
By sprawdzić, czy buraki są już gotowe, należy nakłuć je ostrzem noża. Gdy nóż łatwo się w nie wbije, czas zakończyć pieczenie lub gotowanie.
Jak zrobić sałatkę z burakiem?
Jeśli nie masz czasu na pieczenie czy gotowanie buraków, możesz kupić gotowe, już ugotowane. Są dostępne w większości sklepów, zwykle w chłodni obok sałaty.
Przepis: Sałatka z burakiem
Sałatka z buraków, sera feta, rukoli i rodzynek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 3-4 buraki
- 2 garście rukoli
- 100 g sera feta
- 2-3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Pieczenie i krojenie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, osusz, każdy zawiń w kawałek folii aluminiowej. Piecz ok. godzinę w piekarniku o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Buraki wystudź, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
- Wykańczanie sałatkiRodzynki opłucz, namocz, osącz. Rukolę opłucz, osusz. Jedną garść rozłóż na półmisku, posyp pokrojonymi burakami, pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą oraz rodzynkami. Posyp pozostałą rukolą. Sałatkę polej sosem przygotowanym z oliwy, octu i miodu, oprósz solą i pieprzem.
Jakie inne składniki pasują do sałatki z burakiem?
Zamiast rodzynek do sałatki z burakiem możesz użyć innych, suszonych owoców. Doskonale pasują tu śliwki kalifornijskie, morele, a nawet figi. Jeśli ser feta jest dla ciebie zbyt słony, możesz go zastąpić serem kozim lub białą mozzarellą.
Czytaj też:
Doprawiam buraczki na ciepło tymi dwoma dodatkami. Znikają z talerzy wcześniej niż mięsoCzytaj też:
Ćwikłę z chrzanem robię według przepisu mojej teściowej. Zachwycił mnie jeden dodatek