Klasyczna pasta jajeczna zyska na smaku. Wykorzystuj dodatkowe składniki, a kanapki nigdy ci się nie znudzą
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Klasyczna pasta jajeczna zyska na smaku. Wykorzystuj dodatkowe składniki, a kanapki nigdy ci się nie znudzą

Dodano: 
Kanapka z pastą jajeczną
Kanapka z pastą jajeczną Źródło:Shutterstock / Trybex
Domowa pasta jajeczna doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem. Możesz ją przygotować na śniadanie lub kolację, urozmaicając codzienny jadłospis. Ja robię zarówno klasyczną pastę jajeczną, jak i pastę jajeczną z dodatkowymi składnikami, które sprawiają, że jej smak nigdy się nie nudzi.

Jeżeli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny dodatek do kanapek, to domowa pasta jajeczna będzie idealnym wyborem! Pasty kanapkowe to szybki i pyszny sposób na urozmaicone kanapki. Możesz przygotować klasyczną pastę jajeczną z ugotowanych na twardo jajek i eksperymentować z różnymi dodatkami. Polecam dodać do klasycznej pasty jajecznej np. korniszony, ogórek kiszony, marynowane pieczarki, marynowaną lub świeżą paprykę, awokado lub tuńczyka. Smak jajek i innych składników pasty idealnie dopełnia świeży szczypiorek lub cebulka dymka.

Wskazówka: z poniższego przepisu możesz także przygotować pyszną sałatkę jajeczną. Sałatka jajeczna od pasty jajecznej różni się stopniem rozdrobnienia składników. W przypadku pasty jajecznej jajka rozgniatam widelcem lub ścieram na tarce o grubych oczkach (możesz też zetrzeć jajka na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem), a w przypadku sałatki jajecznej jajka kroję w grubą kostkę.

Pastę jajeczną możesz przygotować na dwa sposoby – z samych żółtek oraz z żółtek i białek (w zależności od upodobań). Poniżej podaję przepis na prostą pastę jajeczną z żółtek i białek oraz przepis na pastę jajeczną z samych żółtek.

Przepis: Prosta pasta jajeczna

Przygotowaną według tego przepisu pastę podawaj z posmarowanym masłem pieczywem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie, studzenie i obieranie jajek8 średniej wielkości jajek ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Ugotowane jajka obierz i zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij za pomocą widelca.
  2. Połączenie składnikówMajonez rozmieszaj z jogurtem (opcjonalnie z jedną łyżką śmietany) oraz musztardą. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki. Dopraw pastę do smaku solą i pieprzem.

Jakie dodatki pasują do prostej pasty jajecznej?

Smak prostej pasty jajecznej podbije drobno pokrojony ogórek kiszony lub ogórek konserwowy. Możesz też dodać marynowane pieczarki, świeżą lub marynowaną paprykę oraz przygotować pastę jajeczną z dodatkiem szczypiorku bądź cebulki dymki. Możesz też zrobić z powyższego przepisu pastę jajeczną z żółtym serem, dodając do niej starty na grubych oczkach ser np. salami lub edamski.

Przepis: Pasta jajeczna z samych żółtek

Klasyczna pasta jajeczna z samych żółtek ma kremową konsystencję i bardzo delikatny smak.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie, studzenie i obieranie jajek4 duże jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Ugotowane jajka obierz i oddziel białka od żółtek.
  2. Połącznie skłanikówUgotowane żółtka utrzyj w miseczce z masłem i musztardą na puszystą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Taką pastę jajeczną z samych żółtek podawaj na nieposmarowanym masłem pieczywie lub jako przystawkę w babeczkach z kruczego wytrawnego ciasta. Do pasty możesz dodać również posiekany szczypiorek.

Pasta jajeczna – przydatne wskazówki

Podstawowa pasta jajeczna to doskonała baza kulinarnych eksperymentów. Doskonale smakuje np. pasta jajeczna z awokado oraz pasta jajeczna z tuńczykiem. Nie bój się eksperymentować i dodaj do pasty jajecznej np. drobno pokrojoną szynkę lub kiełbasę krakowską suchą, nieco wędzonej ryby np. łososia, ser feta lub serek mascarpone.

Czytaj też:
Pasta kanapkowa z makreli to mój pomysł na szybkie i smaczne smarowidło lepsze niż ze sklepu
Czytaj też:
Jak rozpoznać, czy jajka są świeże? Nie musisz wcale rozbijać skorupki