Kupiłam do wigilijnych potraw, a dorzuciłam do taniego mięsa. Wyszło genialne!

Kupiłam do wigilijnych potraw, a dorzuciłam do taniego mięsa. Wyszło genialne!

Dodano: 
Smażona wątróbka
Smażona wątróbka Źródło: Shutterstock / Cristian Zamfir
Kupuję to mięso, gdy znudzą mi się inne. Jest tanie i bardzo pożywne, a ostatnio dorzuciłam do niego dodatek, który nabyłam do wigilijnego kompotu. Potrawa miała wyważony smak i dosłownie rozpływała się w ustach.

Nie każdy lubi i uznaje to mięso, ale ja i mąż lubimy zjeść je od czasu do czasu. Zwłaszcza że potrafi smakować doskonale i zachwycić kremową konsystencją. Duża w tym zasługa dodatków i sposobu przyrządzenia. Dziś pokażę wam, jak przygotować wątróbkę z patelni w grudniowym stylu, żeby wyszła wyśmienita.

Co warto dodać do wątróbki?

Jeśli chodzi o wątróbkę, to stawiam na tę drobiową, bo jest bezproblemowa, jeśli chodzi o przygotowanie. Ma delikatny smak i aksamitną konsystencję, którą warto podkreślić kilkoma składnikami. Klasyczne dodatki to cebula i jabłko, jednak można też sięgnąć po inne. Świetnie sprawdzają się owoce, typu gruszki, śliwki. Mogą być też suszone, np. morele, rodzynki, śliwki. Dobrymi dodatkami są także: zioła świeże i suszone, masło, śmietanka, musztarda.

Jak zrobić aksamitną, słodkawą wątróbkę?

Ostatnio robiąc wątróbkę, dodałam do niej trochę suszonych śliwek, które kupiłam już na Święta. Śliwki były kalifornijskie, więc nawet nie trzeba było ich moczyć. Dorzuciłam je do wątróbki podsmażonej z cebulą i całość jeszcze dusiłam na niedużym ogniu ok. 10-15 minut. Śliwki sprawiły, że wątróbka nabrała przyjemnej słodkości i pokryła się pysznym sosem. Wyszła nawet smaczniejsza niż ta z jabłkiem. Przyjemnych nut smakowych dodał jej estragon, który świetnie komponuje się ze słodkawymi dodatkami.

Przepis: Wątróbka z suszonymi śliwkami

Aromatyczna, słodkawa wątróbka z patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 500–600 g wątróbki drobiowej
  • 1–2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 1 duża cebula
  • 8-10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka estragonu, majeranku lub oregano
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWątróbkę opłucz, osusz, usuń z niej błonki i ewentualne żyłki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Śliwki możesz pokroić w paski.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej masło klarowane lub olej. Wątróbkę delikatnie obtocz w mące, a potem obsmaż na patelni. Dodaj do niej cebulę, podsmaż by lekko zmiękła. Dodaj śliwki, chwilę całość przesmaż.
  3. DuszenieNa patelnię wlej wino, dodaj estragon i trochę pieprzu. Całość duś na niedużym ogniu ok. 10-15 minut, aż składniki zmiękną i powstanie gęstawy sos. Potrawę oprósz solą, wymieszaj z łyżką masła.

Jak przyrządzać wątróbkę, by wyszła smaczna?

By wątróbka wyszła smaczna, trzeba pamiętać o kilku zasadach. O to te najważniejsze.

  • Wątróbka drobiowa nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej. Dlatego po obsmażeniu należy ją dusić tylko do momentu, aż zrobi się przyjemnie miękka. Zwykle nie trwa to dłużej niż 15-20 minut.
  • Przyrządzając wątróbkę, warto pamiętać o tym, by sól dodawać pod koniec przyrządzania. Przyprawa ta może bowiem sprawić, że to delikatne mięso zrobi się suche i twarde.
  • By wątróbka nie pryskała w czasie smażenia, po opłukaniu warto ją dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Dodatkowo można ją oprószyć mąką.

Czytaj też:
To masełko z wątróbki robię w 15 minut. Kremowe jak pasztet z delikatesów, a zwykłą kanapkę zamienia w rarytas
Czytaj też:
Miodowa wątróbka Kuronia to mistrzostwo świata! Sekretem są aromatyczne dodatki